Opstellingen

Een familieopstelling of organisatieopstelling is een ruimtelijke voorstelling van een systeem (met mensen of objecten). Een systeem is een samenstelsel van aan elkaar verbonden of elkaar beïnvloedende elementen, binnen bijvoorbeeld een familie of een bedrijf.

Bij een opstelling stelt de persoon met een vraag over zijn systeem, andere mensen – die een persoon of positie voorstellen uit dat systeem – intuïtief op in de ruimte. De situatie wordt als het ware nagespeeld, maar alleen de vraagsteller zelf komt ook werkelijk uit dat systeem. De andere spelers zijn door de vraagsteller uitgekozen om een rol te vervullen. Zonder dat vooral te veel over de situatie wordt verteld, maakt een opstelling het verborgen krachtenveld helder en de dynamiek binnen een systeem zichtbaar.

Een opstelling kan zo inzicht geven in patronen en helpen belemmeringen te doorbreken. Het opstellingenwerk is ontwikkeld door Bert Hellinger, psychotherapeut.Opstellingen werk wordt ook wel systemisch werk of systeemtheorie (niet te verwarren met het systeemdenken) genoemd.