Wat maakt Denen zo gelukkig?

Denen zijn de gelukkigste mensen van de wereldKunnen wij dat ook, net zo gelukkig leven als de Denen? Al jaren staat Denemarken bovenaan de lijstjes. Stuivertje wisselen met Zwitserland, maar ook IJsland en de andere Scandinavische landen staan steeds weer in de top vijf.

Je dacht misschien dat Nederlanders de gelukkig waren. Dat klopt, een beetje. Meestal zitten we wel bij de top 10. Gemeten over 156 landen doen we het in verhouding wel beter.

Terug naar die gelukkige Denen.

Hoe fiksen ze dat?

Drie oorzaken zijn daar voor te vinden:

  1. Gezonde balans tussen werk en vrije tijd
  2. Sterke sociale netwerken
  3. Sociale zekerheid

1. Balans tussen werk en leven

Het evenwicht tussen werk en privé blijkt het meest van invloed. Een gemiddelde werkweek in Denemarken is 33 uur. Overwerk levert geen extra waardering op. Het wordt zelfs gezien als slecht timemanagement en uitsloverij. Dat is ook het geval als je doorwerkt terwijl je ziek bent. En natuurlijk blijf je thuis als een van je kinderen ziek is.

De werkdag begint naar onze begrippen vroeg rond acht uur, maar tussen drie en vier stopt iedereen. En dat zonder onderscheid, mensen met en zonder kinderen, jong en oud, man vrouw en op welke positie in een bedrijf dan ook. De sluitingstijd geldt ook voor school en kinderopvang zodat gezinnen met elkaar kunnen eten.

2. Sterke sociale netwerken

Samen eten en andere activiteiten met vrienden en familie is het andere element dat bijdraagt aan het geluksgevoel van Denen. Ze hechten sterk aan een sociaal leven met familie en vrienden. En daarvoor nemen ze de tijd. Jaren geleden al kreeg ik een rood plastic hart met de tekst ‘Giv dig tid’.

3. Sociale zekerheid

De belastingen in Denemarken zijn hoog, maar de sociale voorzieningen zijn top. Zwangerschapsverlof is bijvoorbeeld 50 weken en ook de partner heeft een aantal weken doorbetaald verlof. Kinderopvang (75% gesubsidieerd) is gegarandeerd vanaf 6 maanden. De Denen zijn gemiddeld hoog opgeleid, universiteit en bibliotheek zijn gratis. Ontslag betekent in eerste instantie een hoge uitkering, maar wel met de verplichting tot bijscholing om kansen op werk te vergroten.

Gezondheid en productiviteit

De flexibele werktijden in combinatie met de korte werkweken dragen bij aan het gevoel van autonomie. Zelf iets kunnen regelen zonder dat daar toestemming voor nodig is. Autonomie draagt bij aan geluksgevoel, wat weer positief bijdraagt aan de gezondheid. Want mensen hebben minder last van stress, slapen beter, zijn mentaal gezonder, hart en bloedvaten varen er ook wel bij.

Gelukkige medewerkers, gelukkige bazen

Een ander positief effect van gelukkige mensen voor werkgevers dan, zijn productievere medewerkers. Ondanks de korte werkweken is Denemarken een van de meest productieve landen van Europa.

Volgens een onderzoek van Stanford university is iemand die meer dan 50 uur per week werkt minder productief dan, iemand die de balans tussen werk en privé goed beheert. 

Vol vertrouwen

De basishouding van Denen is er een van vertrouwen, in zichzelf en in elkaar. Helen Russel, een in Denemarken wonende Engelse journalist, spreekt van een selffulfilling prophecy, dat er toe leidt dat Denemarken het minst corrupte land van Europa is. Dat vertrouwen gaat zo ver dat een baby in de kinderwagen geparkeerd buiten het café doodnormaal is. Bang dat het kind gestolen wordt? Nee, dat is al wel zestig jaar geleden. En ook dat oprechte vertrouwen in anderen maakt dat Denen minder stress ervaren en gelukkiger zijn.

Er bestaat zelfs een boekje over de Deense kunst van het leven. Hygge, volgens Deense vrienden een beetje samen te vatten als gezellig. Het is een vriendelijk boekje met afbeeldingen en illustraties en allerlei voorbeelden van het aangename Deense leven. Van warme truien, lekker eten tot een stevige borrel.

Net zo gelukkig als de Denen?

Werk aan de balans in je eigen leven:

  1. Stop op tijd met werken, ook als je zelfstandig bent. Is overwerk meer regel dan uitzondering bij jou op het werk, word trendsetter.
  2. Organiseer eens wat met vrienden in het bos of op het water.
  3. Nodig je familie uit voor een zomerse bbq.
  4. Geniet van het moment een kop koffie of thee en bak er een lekkere cake bij.
  5.  Vertrouw op jezelf en heb vertrouwen in anderen.

 foto: 123.rf

2 Reacties

Laat een Reactie achter