Uit het nest vooruit gestoten

Het Nederlands Danstheater had een probleem, loskomen van Jirí Kylián. De man die 35 jaar de huischoreograaf was. Onder wiens artistieke leiding het dansgezelschap uitgroeide tot een van de belangrijkste in de wereld.

Op eigen benen

In 2009 zwaaide het creatieve brein af. Vier  jaar en twee leiders verder had het NDT nog altijd moeite met het vinden van een nieuwe identiteit.

Symbiose

Niets of niemand was goed genoeg. Het NDT kon de draai niet vinden. De erfenis van de grote leider zat de ‘Kylián-company’ in de weg. Kracht en zelfvertrouwen waren omgeslagen in angst en afhankelijkheid. Er was een symbiotische relatie ontstaan in al die jaren samen. Beide partijen hadden een belang bij die zo intens op elkaar afgestemde samenwerking. Maar toen een zich terug trok, bleek de ander niet zonder te kunnen.

Wil je meer lezen over symbiotische relaties, lees dan Nestgeuren van Piet Weisfelt.

Uit het nest gestoten

En wat deed Jirí Kylián? Hij verbood het NDT tot 2017 zijn werk uit te voeren. De publiekstrekker, waar het Nederlands Danstheater groot en bekend mee is geworden! Drie jaar lang mochten ze het niet op het podium brengen. Dat klinkt als een straf maar was bedoeld als uitdaging.

De uitdaging om zelf vooruit te komen

Kylián wide juist dat het danstheater los van hem kwam en een eigen identiteit ontwikkelde. Zo dwong hij hen te vertrouwen op eigen kracht en creativiteit. Vergelijk het met een kuiken dat door zijn ouders uit het nest wordt geduwd om te leren vliegen. Om zelfstandig vooruit te komen en een eigen leven op te bouwen.

Loslaten geen straf, maar uitdaging!

Loslaten is een kunst waar we allemaal keer op keer mee te dealen hebben. Het doet pijn, maakt boos en verdrietig. Het is gewoon hartstikke moeilijk. Maar niet doen uit angst te verliezen, maakt afhankelijk.

Dat geldt voor ouders als kinderen hun eigen leven willen opbouwen. Het geldt voor werknemers die niet gelukkig meer zijn met hun werk. En ook voor de dansers en artistiek leider van het Nederlands Dans Theater.

Geniet nog even van het moois dat onder Jiri Kylián ontstond.

Laat een Reactie achter