Uit het nest vooruit gestoten

Nederlands Dans TheaterHet Nederlands Danstheater heeft een probleem. En dat probleem is loskomen van Jirí Kylián. De man die 35 jaar de huischoreograaf was. Onder wiens artistieke leiding het dansgezelschap  uitgroeide tot een van de belangrijkste in de wereld.

Op eigen benen

In 2009 zwaaide het creatieve brein af. Nu, vier  jaar en twee leiders verder, blijkt dat het NDT moeite heeft met het vinden van een eigen, nieuwe identiteit.

Symbiose

Niets of niemand is goed genoeg. Het NDT kan de draai niet vinden. De erfenis van de grote leider zit de ‘Kylián-company’ in de weg. Kracht en zelfvertrouwen zijn omgeslagen in angst en afhankelijkheid van die ene man. In al die jaren samen is er een symbiotische relatie ontstaan. Beide partijen hadden er belang bij, maar nu de een zich terug trekt blijkt de ander niet zonder te kunnen.

Wil je meer lezen over symbiotische relaties, lees dan Nestgeuren van Piet Weisfelt.

Uit het nest gestoten

En wat doet Jirí Kylián? Hij verbiedt het NDT tot 2017 zijn werk uit te voeren. De publiekstrekker, waar het Nederlands Danstheater groot en bekend mee is geworden! Zij mogen het drie jaar lang niet op het podium brengen. Dat klinkt als een straf maar is bedoeld als uitdaging.

Om vooruit te komen

Kylián wil juist dat het danstheater los van hem komt en die eigen identiteit vindt. Hij dwingt hen te vertrouwen op eigen kracht en creativiteit. Ik vergelijk het met een kuiken dat door zijn ouders uit het nest wordt geduwd om te leren vliegen. Om vooruit te komen en een eigen leven op te bouwen.

Loslaten geen straf, maar uitdaging!

Loslaten is een kunst waar we allemaal keer op keer mee te dealen hebben. Het doet pijn, maakt boos en verdrietig. Het is gewoon hartstikke moeilijk. Maar niet doen uit angst te verliezen, maakt relaties afhankelijk.

Dat geldt voor ouders als kinderen hun eigen leven willen opbouwen. Het geldt voor werknemers die niet gelukkig meer zijn met hun werk. En ook voor de dansers en artistiek leider van het Nederlands Dans Theater.

Geniet nog even van het moois dat onder  Jiri Kylián ontstond.

Laat een Reactie achter