Koester jij je positieve momenten al?

Verbreden en bouwen positieve energieZij was iemand van discipline en ‘gaan’. Altijd maar door. Maar op een dag zat ze met de handen in het haar. Ze wist het allemaal niet meer. Twijfelde aan alles en vooral aan zichzelf. Even was ze zelfs bang haar verstand kwijt te raken.

Zwarte tosti

Wat was er gebeurd. Ze had haar tosti laten verbranden. Niet een beetje, nee helemaal zwart. Geruststellende woorden als dat overkomt iedereen weleens of weet je wat ik laatst had …, hielpen niet. 
Ze zat in een zwart gat.
Het ontbrak haar op dat moment aan kracht en creativiteit om er uit te komen. De negatieve emoties versmalden haar beeld. Ze kon niets positiefs bedenken, alles mislukte. Ze zocht een coach.

Fight, flight, freeze

Negatieve emoties als woede, angst en verdriet roepen fysieke reacties als vecht, vlucht of bevries op. Automatische fysieke reacties die het lichaam aanzetten tot actie of juist verlammen. De opbouw van de spanning vindt plaats in hart en bloedvaten.

Een op drie

Het probleem met negatieve emoties is dat er positieve momenten nodig zijn om het blikvernauwende effect ongedaan te maken. De verhouding is één negatieve emotie op drie positieve. Dat ontdekte Barbara Lee Frederickson met haar psychologisch onderzoek naar het nut van positieve emoties.

Verbreden en bouwen

Dat is de letterlijke vertaling van haar broaden and build theorie. Iedereen kent wel momenten van blijdschap, tevredenheid, liefde of interesse waar je met plezier op terugkijkt. Die positieve energie stimuleert om in actie te komen en door te gaan.

Frederickson ontdekte dat we door het ervaren van die positieve momenten ons beeld juist verbreden. Dus tegenovergesteld aan het effect van negatieve emoties.
Verder ontdekte ze dat door die momenten regelmatig bewust te ervaren, we psychologische veerkracht opbouwen. En dat we met een goed gevuld positief reservoir beter bestand zijn tegen negatieve ervaringen.

Koester je positieve momenten

Ben je je bewust van de positieve momenten in je leven dan voed je je gezondheid psychologisch, intellectueel, fysiek en sociaal. Het advies is dan ook sta open voor je positieve emoties.

Koester ze

Bouw je eigen reservoir lieve, leuke, fijne en blije momenten. Noteer die positieve ervaringen van de dag bijvoorbeeld voor het slapen gaan. Een kort moment van je bewust worden.

foto: Esi Grünhagen via Pixabay 

1 Reactie

Laat een Reactie achter