Een boze baas, wat doe je?

Gedrag lokt gedrag uitGordon Ramsey, de tierende en scheldende kok, wie kent hem niet. Het verhaal gaat dat dit normaal gedrag is voor chef-koks. Maar niet voor koks alleen.

Sfeer van angst

Overal zijn nog “boze bazen” die medewerkers vanuit een machtspositie benaderen.
Bazen die medewerkers te pas en te onpas uitfoeteren, hun emotionele wispelturigheid inzetten als managementinstrument.
Bazen die er niet mee zitten medewerkers te vernederen in het bijzijn van anderen.
Bazen die bij tegenspraak of ziekte dreigen met ontslag.
En bazen als mevrouw Albayrak van het COA, die medewerkers dwingen verslagen aan te passen of bewijsmateriaal te laten verdwijnen.

Roos van Leary boven tegen - onder samen

Roos van Leary De rode lijnen laten boven tegen gedrag, de blauwe het terugtrekkende gedrag van de medewerker.

Gedrag lokt gedrag uit

Op de Roos van Leary – een model dat interactiepatronen in kaart brengt – scoort zo’n leidinggevende hoog op dominant (boven) en confronterend (tegen) gedrag. Deze man of vrouw is niet uit op een goede relatie.

Bij medewerkers roept dit tegengesteld gedrag op. Zij reageren passief, stellen zich onderdanig op. Voelen zich machteloos en houden hun mond.

Het wantrouwen naar de werkgever is groot. Uit angst voor represailles worden fouten verzwegen. En in plaats van zich ziek te melden nemen ze liever vrij.

Waarom zegt niemand iets?

Mensen accepteren het agressieve gedrag uit angst voor de confrontatie en de mogelijke gevolgen – verlies van hun baan.

Te begrijpen, maar niet handig

Want die aanhoudende minachting is op den duur ziekmakend. Het schaadt het gevoel van eigenwaarde en kan leiden tot stress.

Lik op stuk is gezonder

Niet terugtrekken in je schulp, maar assertief er tegen in. Het geven van een weerwoord blijkt juist prettiger te zijn. Uit onderzoek blijkt dat medewerkers dan geen last hebben van slachtoffergevoel. Ze krijgen waardering van collega’s die het zelf niet durven. En ze zijn hun baan niet kwijt geraakt. Dus wat let je om je grenzen eens te verleggen.

Intimiderend gedrag en ongenuanceerde dreigementen

Het machtsvertoon is misschien lekker voor het eigen ego. Het getuigt niet van respect voor medewerkers. En het heeft helemaal niets te maken met modern leiderschap.

Herken je dit allemaal niet, kijk dan even naar de trailer van The devil wears Prada.

5 Reacties

 • Je tong afbijten, in de luwte blijven en als de wiedeweerga solliciteren. Wat je ook doet en hoe zeer je ook in je recht staat, je gaat het verliezen. Denken dat je collega’s je gaan volgen is een utopie. O, ze vinden het zo goed van je dat je hebt gezegd wat zij niet durven maar je zorgt ook voor onrust en een wankel evenwicht. Dat hou je in je eentje niet vol. In mijn geval hielpen mijn collega’s de baas zelfs om van me af te komen. Dan zie je angst het winnen van persoonlijke normen, waarden en schaamte wat schrijnend is.

  • Een ander geluid Anna en een behoorlijk teleurstellende ervaring. De praktijk blijkt vaak anders. Mensen geven – ondanks alle ellende die ze ervaren en waar over ze klagen – toch het eigenbelang de voorrang. Het gewicht van de hypotheek en de angst voor een confrontatie wegen vaak zwaarder.

 • Dit is momenteel zo herkenbaar op mijn werkplek. Sinds een jaar nieuwe leidinggevende. Sfeer is zo verpest. Ik heb daar wat van gezegd. En nu wordt ik zo bedreigd en geïntimideerd door mijn leidinggevende, dreigt met officiële waarschuwing. Dreigt met ontslag op staande voet. Lapt het advies van de arboarts aan haar laars. Maakt mij zwart in elke verslaglegging die zij doet over mij. Ik werk er nu 7 jaar altijd met veel plezier, maar het laatste half jaar echt niet meer.

  • Beste ?,
   Ja helaas komen soortgelijke situaties maar al te vaak voor. Een prettige werkkring hangt toch altijd weer voor een belangrijk deel af van een goede relatie met de leidinggevende. Je hoeft geen vriendschappen met elkaar te sluiten, als er maar onderling begrip en vertrouwen is. Ontbreekt dat dan is dat ook schadelijk voor de productiviteit, en heeft het bedrijf er dus ook last van.
   Ik ben trouwens wel benieuwd wat je zelf gaat doen …

 • Heel herkenbaar zit momenteel ook met een dergelijke situatie. Omdat je weer woord geeft wordt je ten overstaan van een collega afgebrand. Met een officiële waarschuwing erbij. Collega houd wijselijk de mond terwijl die heel goed weet dat het heel onredelijk is. Hoor later van andere collega’s dat hun hetzelfde is overkomen. Voorvallen en de daaruit volgende ziekte verzuim worden niet gemeld, ander krijgt de werkgever zelf ook een dossier bij een arbo arts. Niemand durft iets te zeggen want dan krijg je constant snerende kleinerende opmerkingen naar je hoofd.

  Ha Francina,
  Ja dat zijn vervelende situaties. Dat moet allemaal niet te lang duren, ik hoop voor je dat er snel iets verandert. Anders misschien toch eens overwegen of je zelf in actie wilt komen.
  Sterkte,
  marrie

Laat een Reactie achter