Netwerken, weet wie je kent

De mensen die je kent zijn belangrijk bij het vinden van een nieuwe baan. Zeker als je weet dat bijna een kwart van de werkzoekenden een baan vindt via dat netwerk. Het is dus wijs bewust te bouwen aan een on- en offline netwerk.

Een breed netwerk

Eigenlijk heeft iedereen een breed sociaal netwerk nodig. Ook als je (nog) helemaal niet rondloopt met sollicitatieplannen. Denk daarbij aan de mensen die hetzelfde werk doen als jij. Denk ook aan de mensen waarmee je studeerde. Grote kans dat zij na hun studie heel ergens anders terecht kwamen en bekend zijn binnen een sector die voor jou interessant is. Denk aan de mensen met wie je praat over jezelf of je werk en die je scherp houden. Niet persé de mensen met wie je nu samenwerkt. Goede relaties vergroten je kansen op een toekomstige baan.

Bouwen aan je netwerk

Netwerken betekent heus niet dat je te pas en te onpas koffie moet drinken met allerlei mensen of borrels moet bezoeken. Bouwen doe je ook digitaal, denk aan Facebook, Twitter, Instagram, LinkedIn en andere sociale media.

Heb je nu geen werk dan kun je op al die media openlijk laten weten waar je naar op zoek bent. Wil je van baan veranderen maar dat nog liever even stil houden voor je werkgever dan ga je daar subtieler mee om. Dan maak je bijvoorbeeld gebruik van het geheime knopje van LinkedIn.

Je warme netwerk

Je start met de contacten uit je warme netwerk. Denk ook aan je eigen kring, je familie, vrienden, kennissen, buren, ouders op het schoolplein en zelfs de slager op de hoek. Geleidelijk aan breidt je dat verder uit en kun je onbekende voor jou belangrijke mensen uitnodigen om met je te linken.

Direct en indirect netwerk

Al deze mensen maken deel uit van jouw directe netwerk. En al deze mensen kennen weer mensen; jouw tweedegraadsnetwerk. LinkedIn geeft dat zo mooi aan met “2de” achter de naam van iemand die niet direct in jouw netwerk zit. Die personen zijn wel via jouw 1e graadscontacten met je verbonden. Er is maar een kleine stap nodig om met zo iemand in contact te komen.

Via via een baan vinden

Soms krijg je een tip uit de eerste hand. Van iemand die jou kent. Hij vertrekt en laat jou rechtstreeks weten dat zijn baan vrij komt. Maar meestal is het een tip van iemand die gehoord heeft van een vacature. Soms ook maakt een werkgever bewust gebruik van het netwerk van zijn medewerkers. Hij vraagt hen dan in eigen kring te informeren naar geïnteresseerden.

Het spreekt voor zich dat als je netwerk precies weet wat voor baan jij zoekt zij eerder aan jou denken. Dus zeg niet dat je een baan zoekt als tandartsassistente, maar dat administratief medewerkster ook goed is. Nee, je moet een duidelijke keus maken.

Je LinkedIn profiel

LinkedIn is het meest zakelijke netwerk. Ben je eenmaal met de mensen uit je netwerk gelinked op LinkedIn dan wordt je netwerk in een klap een stuk groter. LinkedIn is dan ook een belangrijk instrument voor je persoonlijke marketing. Heb je nog geen profiel, maak er dan snel een aan. Voorheen werd het meer gebruikt door hoger opgeleiden, maar dat is echt verleden tijd. Iedereen kan een profiel aanmaken. Als je op zoek bent naar een baan adviseer ik je dat ook zeker te doen.

Tips voor je LinkedIn profiel

  • Veel profielen zijn nog zonder foto, doe dat niet! Begin er maar mee. Gebruik voor de herkenbaarheid dezelfde professionele foto die je op je cv hebt staan. Dus geen vakantie-kiek of gezellig samen met de jongste telg uit het gezin.
  • Geef een duidelijke beschrijving van je huidige functie of de functie die je zoekt als je geen werk hebt.
  • Ga voor een wervende samenvatting in het Info blok. Denk aan de elevator pitch, dus kom met je sterke punten.
    • Schrijf in de ik-vorm, zo lijkt het voor de lezer alsof je met hem in gesprek bent.
    • Het helpt je als je je eerst een voorstelling maakt van de ideale persoon tegen wie je praat. Om daar vervolgens je tekst op af te stemmen.
    • Maak het boeiend. En ja hoor, een beetje humor mag. Of je nu op zoek bent naar een andere baan of je netwerk wilt uitbreiden, het draait er om dat je indruk maakt.
  • Check regelmatig je profiel of alles nog klopt en interessant is.
  • Vergeet niet je verkorte LinkedIn adres aan te maken om bij je persoonsgegevens op je cv te zetten.

Heb je al een LinkedIn profiel, vergeet dan niet de knop wijzigingen op uit te zetten. Dan kun jij rustig je aanpassingen verwerken zonder dat je volgers een signaal krijgen dat jij iets hebt veranderd.

Wil je met me linken?

Wie je ook uitnodigt, maak het persoonlijk. Pas de standaard tekst van LinkedIn altijd aan. Refereer bij je uitnodiging aan een moment dat jullie elkaar ontmoetten. Bedenk bij koude contacten, de mensen die je niet kent maar interessante voor jou zijn, een passende tekst.

Zoek eerst de aansluiting

Maak niet de fout om mensen te overvallen met wat jij van hen nodig hebt. Netwerken is gebaseerd op wederkerigheid. Je netwerk is er niet alleen voor jou, jij bent er ook voor hen.

Je kunt niet met iedereen linken, maar je kunt wel iedereen volgen die voor jou interessant is. Zeker als het de mensen zijn die nu het werk doen dat jij wilt. Volg hun activiteiten en je krijgt gratis informatie over de functie.

Weet je wie je bent en wie je kent?
Dan ben je klaar om jezelf op de arbeidsmarkt te zetten.

Zoeken naar vacatures is de volgende stap in het sollicitatieproces. Of ga naar een van de andere hoofdstukken: