Alles over solliciteren

Werkzoekers zijn rijp en groen als zij hun weg zoeken op de arbeidsmarkt. Rijp of groen onafhankelijk van leeftijd of ervaring. Het verschil zit in de voorbereiding en de manier waarop zij het zoekproces aanpakken.

Voor iedereen geldt dat je het best niet lukraak solliciteert op elke baan die je tegenkomt. Solliciteren vraagt doelgerichte actie en dat begint met flink wat voorbereiding. Pas als je helemaal klaar bent voor de arbeidsmarkt kun je verder. Eerst moet je een en ander helder hebben. Zoals weten wie je bent en weten wat je wilt.

Ken jezelf

Kennis begint bij het kennen van jezelf [Socrates]

Wat ben jij voor iemand?

Weet jij wie je bent, wat je kan, wat je wilt en wie je kent? Het zijn de belangrijkste loopbaanvragen. Want weet je :

  • wie je bent, dan weet je wat jouw waarden en doelen zijn in het leven en wat je nodig hebt.
  • wat je kan, dan ken je je sterke kanten, je minder sterke en je uitgesproken zwakke kanten.
  • wat je wilt, dan weet je wat je wensen zijn, waar je wilt werken en hoeveel je daar voor over hebt dus wat je bereid bent daarvoor op te geven.
  • wie je kent, dan weet je hoe belangrijk je netwerk voor je is om de kansen op succes te vergroten en te bereiken wat je wilt en kan.

Om deze vragen te beantwoorden is zelfkennis nodig. Oude Grieken als Socrates (hij overleed 399 jaar voor Christus)  beschouwden dat al als het grootste goed. Sindsdien zijn er boeken vol geschreven over zelfonderzoek. En nog altijd verschijnen er nieuwe. Een bezoekje aan de bibliotheek levert je al snel een paar weken materiaal, net als een zoektocht op internet.

Testen die je informatie over jezelf geven zijn er in alle soorten en maten,meer en minder wetenschappelijk getest. Het varieert van persoonlijkheidstesten tot IQ- en loopbaan- of beroepskeuzetesten. Ook die zijn overal te vinden, kijk vooral eens op een site als 123test.

Hoe jij jezelf ziet, beïnvloedt je leven en de manier waarop je met anderen omgaat. Om jezelf te leren kennen helpt het als je bereid bent je kwetsbaar op te stellen. Dan leer je je zwakke en je sterke kanten kennen, bijvoorbeeld door het anderen te vragen. Wat waarderen zij in jou? En wat zien zij liever wat minder van je? Wat vind jij belangrijk in je werk en in je leven? Gaat dat samen of ervaar je spanning tussen die twee werelden? Wat zijn jouw vooroordelen?

Personal branding

Bij het zoeken naar een baan komt het er op aan dat je je onderscheidt. Daar is zelfkennis en zelfonderzoek voor nodig. Dat jij weet wat jouw persoonlijke kwaliteiten, je kennis en (levens)ervaring zijn. Dat in combinatie met jouw ambitie zakelijk en privé (weten wat je wilt en niet wilt) maken jou uniek. Dat is de basis van je personal brand. Daarmee kun jij je profileren. Je professioneel onderscheiden van je concurrenten op de arbeidsmarkt. Als je dat helder hebt kun je in alles wat je zegt, doet en schrijft je eigen unieke kant laten zien. Het begint met jouw persoonlijke sausje over de feiten van je cv. Maar denk ook eens aan de mogelijkheden van een persoonlijke website waar je jezelf laat zien.

Alvast 3 tips voor het hele sollicitatieproces:

1. Samen gaat het beter

Je kunt alles natuurlijk alleen doen, maar samen is leuker en wijzer. Het is prettig om iemand naast je te hebben. Iemand die jij vertrouwt, met wie je het zelfonderzoek doet, activiteiten voorbereidt en na afloop bespreekt hoe het is gegaan. Iemand met wie je vrijuit kunt praten. Die tot vervelens toe doorvraagt, je wijst op je blinde vlekken en eerlijk durft te zeggen wat beter kan. Zo iemand die jou een spiegel voor kan  houden en je scherp houdt, maar er ook is op momenten dat je het even niet meer ziet zitten. En je kunt natuurlijk een loopbaancoach inschakelen.

2. Maak een planning

Ben je zonder werk en op zoek naar een baan, dan is werk zoeken een dagtaak. Maak een weekplanning met sollicitatieactiviteiten. Het geeft niet alleen structuur aan je tijd maar ook aan de activiteiten.

3. Wacht nog even

Denk nog niet aan stappen op de arbeidsmarkt als je emotioneel bent vanwege je ontslag of niet verlengen van je contract. Ga dan eerst met je frustraties aan de slag.

Verder lezen over solliciteren: