Meer zelfvertrouwen door anders denken

Meer zelfvertrouwen door anders denken

Soms voel je je onhandig en heb je het idee dat iedereen op je let. Prompt laat je een blad met kopjes uit je handen vallen. Of, wat mij overkwam, glij je zo maar in je avondjurkje de trap af de concertzaal in.

Soms voel je je dom, omdat anderen meer weten, meer ervaring hebben of gestudeerd hebben.

Soms voel je je onzeker en ben je bang door de mand te vallen. Want eigenlijk ben jij helemaal niet zo goed als anderen denken. Ze weten het alleen nog niet.
Hoe jij de situatie ziet, zo beleef je het.

Het Calimero gevoel

Onzekerheid, een gevoel waar je knap last van kan hebben. De andere kant is dat je je er ook lekker achter kunt verschuilen. Het schijnbaar comfortabele Calimero gevoel ‘zij zijn groot en ik ben klein’. Het kan makkelijker zijn om je problemen  te koesteren, dan er afstand van te doen. 

Weg met die aangeleerde hulpeloosheid

Dat akelige gevoel van onzekerheid is een aangeleerde manier van hulpeloosheid. Ooit voor jou de best mogelijke manier om je te handhaven. Nu wil je nooit meer doen alsof.

Sleutel aan je manier van denken en doen

Raar maar waar: Stop de negatieve, angstige gedachten en je voelt je beter. En als je je beter voelt, kijk je anders naar de wereld. Hier 8 tips om jezelf daarbij te helpen:

  1. Een schrijftip: Wat waardeer je van jezelf? Ga even helemaal los en noteer de meest fantastische punten van jezelf. Waar ben je trots op? Wat vind je leuk van jezelf? Waar ben je goed in?
  2. Laat je zelf zien, kom onder de mensen. Hoe meer jij je terugtrekt hoe groter je gevoel van onzekerheid. Hulpeloosheid en zelfmedelijden liggen op de loer.
  3. Speel met je lichaamstaal. Amy Cuddy laat in een Tedtalk prachtig zien wat het effect is van een andere houding op je eigen gevoel én de indruk die je maakt op anderen. Je ziet een beknopte vorm van haar verhaal onderaan de tips.
  4. Lach en doe dat vaak. Lach naar je spiegelbeeld ook als je vindt dat je te dik bent. Voel dat je lippen omhoog gaan en je gezicht open staat.
  5. Trek kleding aan waar jij je zeker in voelt.
  6. Maak van jezelf geen kopie, jij bent jij. Een inkoppertje, maar toch. Afkijken is ok. Wat werkt bij anderen? Hoe doen ze het? Wat heb jij daar aan, wat kun je er van leren?
  7. Laat los wat anderen er van vinden.
  8. Geef jezelf dagelijks een compliment.

Ga je serieus met deze tips aan de slag dan doe je aan zelfcoaching en kun je je eerste complimentje al bijschrijven. 

Laat een Reactie achter