Zoeken naar vacatures

Het internet is een fantastische bron voor het vinden van vacatures. Als je niet uitkijkt kun je je er volledig in verliezen en kost het je dagen.

Begin daarom met het opstellen van een lijst met werkgevers waar je zou willen werken. Volg die bedrijven op LinkedIn en andere media waar ze actief zijn. Op die manier blijf je bij met hun ontwikkelingen. Ook de op sociale media actieve medewerkers van die bedrijven, mensen die bijvoorbeeld het werk doen dat jij zou willen doen, zijn interessant om te volgen. Veel bedrijven vermelden op de eigen site hun vacatures.

De arbeidsmarkt is online

Het zal niemand verbazen dat kranten hun positie als bron voor vacatures verloren aan het internet. Vroeger hoefde je de zaterdagkrant van welk dagblad dan ook maar open te slaan en alle vacatures stonden verzameld in een apart katern. Elk lokaal sufferdje publiceerde de lokale vacatures. Tegenwoordig vind je de toegang tot de arbeidsmarkt vooral online. Dus mensen waar ook ter wereld kunnen vacatures vinden waar hier vraag naar is en omgekeerd.

Vacaturesites

Buiten de eigen bedrijfswebsite zijn er meer dan 13.000 partijen die vacatures van werkgevers op internet publiceren. Denk aan vacaturesites als Indeed, Werk.nl van het UWV, intermediairs als uitzendbureaus, headhunters en detacheringsbureaus, maar ook aan LinkedIn en Twitter.

Sommige partijen verzamelen vacatures van commerciële sites, zoals Indeed, Trovit. Zij struinen met kunstmatige intelligentie (AI) het internet af naar nieuwe vacatures. Het Uitzendbureau.nl verzamelt ze voor alle uitzendbureaus. Het voordeel van die sites is dat er veel vacatures bij elkaar staan. Maar er zijn ook nadelen. Je komt er dubbele vacatures tegen of ze bestaan niet meer. Allevacaturesites.nl geeft een mooi overzicht van de sites, met nog een onderverdeling naar specialisme en regio.

Tip: Heb je op een verzamelsite een mooie vacature gevonden? Kijk dan even of je de vacature kunt vinden op de website van het bedrijf zelf.

Zoeken en gevonden worden

Op veel van die vacaturesites kun jij je cv uploaden zodat je vindbaar bent voor werkgevers. Werkgevers en recruiters hebben tegen betaling toegang tot de databases en kunnen zoeken naar kandidaten.

Vaak kun je zelf op die sites ook nog kosteloos automatische meldingen instellen. Je ontvangt dan automatisch informatie over nieuwe vacatures. Echt handig is het gebruik van Google alerts. Google speurt dan voor jou het hele internet af naar nieuwe vacatures. Het komt er wel op aan dat je heel precies formuleert wat je zoekt. Anders krijg je allerlei meldingen die je teleurstellen.

Kennelijk is vacaturebemiddeling ook een interessante activiteit voor Facebook en Google. Beide zijn druk met ontwikkelingen in die richting. Het staat nog in de kinderschoenen maar de verwachtingen zijn hoog.

Sociale media

Zoveel mogelijkheden en dan nog heb ik de sociale media niet genoemd. Op Facebook, LinkedIn, Pinterest, Instagram, Twitter kun je je aansluiten bij vacaturegroepen. Of laat je volgers weten wat voor baan je zoekt en ze zoeken mee.

Overigens kennen de grotere werkgevers inmiddels ook de kracht van sociale media. Met robots onderzoeken ze vooraf op welke sociale media de voor de meest geschikte kandidaten voor een bepaalde functie te zitten. Vervolgens maken ze daar de vacature gericht bekend.

Contact met uitzendbureaus

Natuurlijk kun je ook uitzendbureaus nog  betrekken bij je zoektocht naar werk. Vooral oudere werkzoekenden die in het verleden gebruik maakten van uitzendbureaus nemen een afwachtende houding aan. Onder het mom ‘ik heb me toch ingeschreven’, verwachten ze dat het uitzendbureau contact met hen opneemt als er passend werk is. Maar zo werkt het niet meer. Je moet zelf hun site met vacatures in de gaten moet houden. En ga af en toe eens langs voor een praatje en kop koffie zodat ze weten wie je bent. Het is in jouw belang dat ze je leren kennen. Het initiatief daarvoor ligt helemaal bij jou.

Banenmarkten

Met het bezoeken van banenmarkten, de carrièrebeurs en de Nationale Werkbezoekdag krijg je de kans kennis te maken met bedrijven. Bij de werkbezoekdag zijn dat letterlijk ontmoetingen binnen het bedrijf en met de mensen die er werken. De werkbezoekdag is een initiatief van De Broekriem, een netwerkorganisatie voor werkzoekenden.

Lezen van de vacature

Bestudeer de vacature kritisch. De meeste bedrijven zijn niet echt duidelijk in het formuleren van hun vacatures. Het is belangrijk om goed tussen de regels te lezen. Kijk bij alle competenties en functie-eisen wat er precies gevraagd wordt en waarvoor. Kijk bij alle onderdelen na in hoeverre het aansluit bij je eigen werkervaring. Zijn er onduidelijkheden dan kun je daar vooraf vragen over stellen bij de recruiter of de contactpersoon van het bedrijf. Is contact vooraf niet mogelijk bewaar je vragen dan voor het sollicitatiegesprek.

Hoe je solliciteert op een vacature lees je hier. Of ga naar een van de andere hoofdstukken: