7 slimme netwerkregels

netwerken is dwarverbanden leggen Iedereen weet het wel. Een goed netwerk kan je verder helpen in je professionele ontwikkeling. De meeste kansen ontstaan in contact met anderen. En een breed netwerk vergroot je kansen op de arbeidsmarkt. Het is een kwestie van de juiste mensen kennen.

1. Weet wie je kent

Breng je netwerk in kaart. Denk je dat je niemand kent, begin dan op een groot vel papier. Zet je jezelf in het centrum. Zet je basisnetwerk dicht bij. Dat zijn de mensen die je regelmatig ziet.

Breid het daarna uit. Denk niet alleen aan (oud)collega’s, leidinggevenden, ook aan familie, studiegenoten en anderen die functioneel iets voor je betekenen. Daarna ga je bouwen aan je digitale netwerk op LinkedIn.

2. Werk aan een breed, gevarieerd netwerk

Elke periode in je leven brengt je in contact met andere mensen. Leg altijd lijntjes met voor jou waardevolle mensen. Bedenk wie er ontbreekt in je netwerk en wie jou professioneel verder kan helpen.

3. Leg dwarsverbanden

Jouw netwerkcontacten kunnen je introduceren bij hun netwerk. Dat is handig als je op zoek bent naar een baan. Want het is veel makkelijker om via via met iemand in gesprek te komen. Maar natuurlijk weet jij niet van iedereen wie zij weer kennen. En daar biedt LinkedIn uitkomst. Daar zie je in een oogopslag wie uit jouw netwerk contacten heeft bij het bedrijf waar jij wilt werken.

4. Onderhoud het contact

Met LinkedIn gaat dat makkelijk. Reageer eens op een update of vraag eens hoe het iemand gaat. Plaats zelf  regelmatig een tekst of link naar een interessant artikel of video.

5. Werk niet hard, wel slim

Ken de actieve netwerkers in je omgeving, via hen kom je eerder in contact met de juiste personen. Denk hierbij ook aan contacten via uitzendbureaus en werving&selectie bureaus.

Koester altijd het wederzijdse belang van je netwerk. Wat kun jij voor jouw netwerk betekenen, deel en geef.

6. Wees niet te gretig

Stel je bij een oriënterend gesprek nieuwsgierig op. Waarborg het vertrouwen. Ook al wil je nog zo graag, vraag nooit direct om een baan. Het schrikt af en komt wanhopig over. Iemand die zich onder druk gezet voelt, praat niet vrijuit.

7. Laat het je netwerk weten

Weet je wat voor baan je zoekt. Maak het bekend binnen je netwerk. Laat mensen on- en offline weten wat je zoekt. Hoort iemand iets over het werk dat jij zoekt, dan denken ze aan jou.

foto: foto: Pixabay

Laat een Reactie achter