Netwerken, is dat nog wel nodig?

Netwerken, verbinding maken - is dat nog wel nodig?De arbeidsmarkt is lekker in beweging. Positieve berichten volgen elkaar snel op. De werkloosheid neemt af en steeds meer mensen vinden werk. Werkgevers krijgen het zelfs al weer moeilijk om mensen te vinden.

Is netwerken dan nog wel nodig?

Ja zeker! Direct contact blijkt nog altijd de meest effectieve manier om een baan te vinden. De kans dat nieuwe werknemers binnenkomen via het eigen netwerk is 3 op de 4.

Een noodzakelijk kwaad

Of je nu jong bent of al wat ouder. Langer op zoek naar een baan of gewoon toe aan verandering, dat netwerken is vaak een drempel. Meer weggelegd voor de extraverten onder ons. De mensen die kunnen babbelen over niks en naar wie ze nog luisteren ook.

Voor mensen die dromen

snel verder te komen,

blijkt niet de bolide,

de tram of de trein,

doch vaker de kruiwagen

nuttig te zijn.

Vervoermiddel – Theo van de Leur

7 tips om te netwerken

  1. Netwerken doe je om te beginnen in eigen kring. Geleidelijk bouw je dat uit naar dat van (ex)collega’s, leidinggevenden en andere relaties.
  2. Ga naar buiten, praat met mensen. Laat zoveel mogelijk mensen weten dat jij waar jij naar op zoek bent.
  3. Praat niet te veel over jezelf.
  4. Sla de sociale media niet over. Werkgevers gebruiken ze ook. LinkedIn staat nog steeds op de eerste plaats, gevolgd door Facebook en dan Twitter.
  5. Kijk een hoe je LinkedIn netwerk er uitziet. Is het open en divers of meer gesloten. Een breed netwerk kan interessant zijn voor werkgevers. Het gaat dan dus niet over het aantal contacten dat je hebt, maar wie ze zijn en waar ze werken. Wil je je kansen vergroten blijf dan niet je eigen kringetje rondkijken, maar verleg je grenzen.
  6. Zorg dat je altijd positief opvalt. Het is prettig als je een indruk achterlaat die mensen niet vergeten. Dat geldt zowel op de sociale media als bij een persoonlijke kennismaking. Probeer het bijvoorbeeld eens zo Zeg, waarom ken ik jou niet? (Lang geleden gehoord van Richard van Kray, salesman)
  7. Maak het jezelf niet te moeilijk. Is een tip nu nog een drempel te hoog, begin dan met iets dat nu beter bij je past.

foto: 123.rf

Laat een Reactie achter