Hoe start je je digitale netwerk?

Hoe start je met je digitale netwerk?Ben je op zoek bent naar een nieuwe baan dan heb je anderen nodig. Je moet netwerken. Dat een beetje strategisch aanpakken is handig. Het begint allemaal met het in kaart brengen van je netwerk.

Off- en online

Heb je offline een overzicht gemaakt van wie je allemaal kent, dan ga je aan de slag met je digitale netwerk. Nu komt het aan op keuzes maken, want er is veel. 

LinkedIn en …

Facebook, Twitter en zelfs Pinterest en Youtube staan tot je beschikking. Ik beperk me nu tot LinkedIn. Om de doodeenvoudige reden dat ’t hèt kanaal is voor zakelijk netwerken.

Vinden en gevonden worden

Voordat je contact gaat maken met de buitenwereld, vul je je profiel volledig in. Voor iedereen moet duidelijk zijn wie je bent, wat je kunt en wat je wilt. Vergeet niet in je samenvatting bovenin je 06 en email te vermelden. Als je wordt gevonden wil je snel bereikbaar zijn.

Je online netwerk opbouwen

Nodig eerst je offline netwerk uit om te linken. Vanaf het moment dat een uitnodiging is geaccepteerd, heb je inzage in elkaars contactpersonen. LinkedIn laat zien hoe je met anderen verbonden bent (1ste, 2e of 3e graad).

Wil je in contact komen met mensen die je nog niet kent, dan zijn er verschillende mogelijkheden.

  • Je tweede graads contacten zijn gelinked met jouw connecties. Je kunt jouw contactpersoon inschakelen om hierin te bemiddelen.
  • Zijn het derde graads contacten dan doet LinkedIn suggesties van jouw connecties die je kunnen voorstellen aan een tussenpersoon die die persoon wel kent. Dat kan soms handig zijn.
  • Maar vaak is het makkelijker om zo iemand rechtstreeks te benaderen, al moet je waarschijnlijk eerst wat schroom overwinnen.
  • Ook is er nog een mogelijkheid lid te worden van groepen die voor jou interessant zijn.

Wat kun jij voor de ander betekenen

Gebruik nooit, maar dan ook nooit die onpersoonlijke, lelijke standaard tekst die LinkedIn voorstelt.

Maak altijd een eigen, persoonlijke tekst.

  • Ken je de mensen die je uitnodigt om te linken, help ze dan herinneren waar jullie elkaar van kennen of ontmoet hebben.
  • Maak het ook een recruiter of een hr adviseur van een bedrijf makkelijk om je uitnodiging te accepteren. Laat weten wat jij voor hen kan betekenen. Dat is waar netwerken om draait.

1 Reactie

Laat een Reactie achter