Jij hebt toch geen vooroordelen?

de top bereiken

Werkgevers hebben ze wel. En recruiters ook. Tegen mensen met een kleur of tegen ouderen. Maar ook tegen mensen met veel ervaring.
Die zijn namelijk snel uitgekeken op een baan. Zodra ze ingewerkt zijn, zoeken ze weer wat nieuws. Het heeft dus geen zin om ze aan te nemen. Kost alleen maar tijd en geld.

Is dat wel zo?

Ja mensen met ervaring kennen het klappen van de zweep. Het voordeel is dat ze zich snel een nieuwe situatie eigen maken. Het inwerken vraagt minder tijd en moeite dan bij starters.

Liever actief dan passief aan de zijlijn

De reden om met een minder uitdagende baan genoegen te nemen verschilt. Voor de een zijn afstand en lange reistijden een onoverkomelijk probleem. De ander krijgt afwijzing na afwijzing waardoor hij zijn eisen naar beneden bijstelt. Liever actief en hopen op betere tijden.
Ook zijn er mensen die hun wensen tijdelijk bijstellen vanwege de gezinssituatie. En soms willen mensen juist hun kennis en ervaring opfrissen. Bijvoorbeeld omdat hun loopbaan zich in een andere richting heeft ontwikkeld. Niet zelden wordt een manager zich bewust dat hij zich liever bezig houdt met het uitvoerende werk.

Geen bedreiging

Vaak spreek ik mensen die zeggen, ik hoef niet zo nodig meer. Geef mij de baan bij het bedrijf dat bij me past. Mijn enige ambitie is dat ik een beetje de ruimte krijg en kan doen waar ik goed in ben. Ik ben geen bedreiging voor de manager, want die stoel wil ik niet meer.

Ego zit niet in de weg

Ze hoeven niet meer zo nodig op de toppen van hun tenen en 80 uur per week te werken. Het delen van kennis en ervaring geeft meer voldoening dan het voor zichzelf te houden. Die samenwerking heeft ook een positieve uitwerking op de prestaties van een team. En dat is een bijkomend voordeel voor een hele organisatie, volgens Hans van Dijk, universitair docent aan Tilburg University.

De angst dat mensen met te goede papieren snel verveeld raken en vertrekken is onterecht. Zelfs als ze eerder weg gaan, hebben ze waarde toegevoegd.

Over de houdbaarheidsdatum

De voordelen van die extra ervaring blijven vaak buiten beschouwing. En wat is trouwens de ideale verblijfsduur in een functie? Hoe vaak komt het niet voor dat mensen juist te lang in dezelfde functie blijven hangen.

Een gemiddeld dienstverband duurt in Nederland zo’n 7 jaar. 1 op de 3 Nederlanders werkt langer dan 10 jaar bij dezelfde werkgever. Niet helemaal verrassend komt dat het meest voor bij de overheid. Volgens het CBS vierde tenminste 60% van de 499.000 overheidsmedewerkers het tienjarig ambtsjubileum.

Mensen met ervaring, niet geheel toevallig vaak mensen die wat ouder zijn. Over vooroordelen gesproken.

foto: Elias Sch.via Pixabay

Laat een Reactie achter