Wat doe je als je een baan zoekt?

Wat doe je als je een baan zoekt?Waar zoek je het eerst? Bij Google natuurlijk. Maar Google for Jobs laat nog even op zich wachten. In Amerika is het eind juni gelanceerd.

Interessant, want Google for Jobs werkt samen met verschillende partijen zoals LinkedIn, Facebook, Glassdoor en andere.

Met de nieuwe zoekfunctie is het de bedoeling baanzoekers breder te matchen. Je krijgt dan vacatures met functienamen die niet in je cv staan maar wel overeenkomen met je ervaring.

Wie weet hoef je straks niet meer urenlang op allerlei vacaturesites te zoeken naar een leuke baan.

Tot het zover is moet je het zelf uitzoeken

En dan liefst ook zo efficiënt mogelijk. Het aanbod aan vacaturesites is enorm. Ik las ergens dat er wel duizend zijn. Gelukkig hoef je ze niet allemaal af te speuren. Met Indeed bijvoorbeeld heb je al een grote, overzichtelijke vacatureverzamelsite te pakken.

Bedrijven zoeken zelf

Vergeet ook niet dat bedrijven zelf steeds meer moeite doen om nieuwe mensen te lokken. Lag jouw focus de afgelopen tijd op je personal brand, hoe jij je zo sterk mogelijk onderscheid van andere sollicitanten. Bedrijven doen dat ook. Werkgeversbranding ligt steeds vaker op het puntje van de tong. Zij doen er alles aan om jou als sollicitant te verleiden. Dat doen ze onder andere door eigen medewerkers op hun site te laten optreden in filmpjes om jou te laten ervaren hoe “leuk” ze zijn.

Binnen met een bonus

Het werven gaat steeds vaker ook via een persoonlijke aanbeveling. In plaats van een advertentie in dagbladen zetten werkgevers actief in op het netwerk van hun medewerkers. Als zij geschikte kandidaten kennen vanuit een vorige baan of uit de studietijd en komt het tot afspraken dan staat daar een flinke bonus tegenover. Soms in geld, soms in de vorm van een weekendje weg.

Twee vliegen in een klap

De werkgever spaart advertentiekosten uit. En de medewerker kent de cultuur en kan inschatten of zijn contact daar past. En als hij er zelf met plezier werkt, zal hij niet snel een verkeerde persoon voordragen.

Samenvattend, als je een baan zoekt dan:

foto: 123.rf

Laat een Reactie achter