Netwerken kun je dat leren?

Netwerken is te leren voor werkenden en werkzoekenden Een tip voor werkenden en werkzoekenden: Wil jij je positie versterken dan doe je er wijs aan te netwerken.
En dat is niet omdat het in je eentje niet lukt. Maar wel omdat je netwerk je in contact kan brengen met informatie of personen waardoor nieuwe kansen ontstaan.

Netwerken is meer

Buiten vragen om met jou mee te denken is netwerken kennis delen. Anderen helpen, en relaties met elkaar in contact brengen als ze iets voor elkaar kunnen betekenen. Netwerken is gebaseerd op delen en wederkerigheid.

Geen gekonkel

Maar je inleven in de ander. Vraag je af wat het voordeel voor de ander kan zijn als hij of zij jou helpt. Met de komst van de sociale media en vooral LinkedIn is netwerken normaal geworden. Het negatieve imago van vriendjespolitiek en handige kruiwagens is verdwenen.

Bouwen en houden

Netwerken is een kwestie van lange adem, respect en aandacht. Maak tijd vrij om relaties te leggen en te onderhouden. Voor de een is jaarlijks een kaartje voldoende, met de ander zoek je vaker contact.

Leg contacten met mensen

Laat je gezicht zien. Zoek actief naar nuttige contacten. Ben je werkzoekend ga dan naar bijeenkomsten of interessante beurzen. En heb je net een nieuwe baan, duik dan niet direct vol in het werk. Ligt er geen uitgebreid introductieprogramma voor je klaar, maak het dan zelf.

Kopje koffie?

Maak kennis met zoveel mogelijk mensen. Loop ook eens over een andere afdelingen. Wat kun je voor elkaar betekenen. Zoek naar mogelijkheden om samen te werken of elkaar te ondersteunen.

Weet wie je kent

Gemiddeld kent iedereen wel zo’n 250 mensen. En ben je een beetje actief, dan is dat al snel het dubbele. Om op LinkedIn gevonden te worden geldt 50 contacten als minimum. Dat zijn dus jouw contacten in de 1e lijn. Zit je nog onder het minimum begin dan met het in kaart brengen wie je allemaal kent.

Een grenzeloos netwerk

Jouw netwerk stopt niet bij de mensen die jij kent. Jouw contacten kennen weer andere mensen. En precies dat zijn interessante relaties voor jou om te onderzoeken.

Stel je de volgende situatie voor. Jij vraagt je af of werken in de uitvaartbranche iets voor jou is. Je ziet dat een van jouw LinkedIn contacten een 1e lijn relatie heeft met een begrafenisondernemer. Jij vertelt je contact van jouw interesse voor de uitvaartbranche maar niet zeker weet of het iets voor je is. Dan stelt hij je voor aan de uitvaartondernemer. In de afspraak die daarop volgt kun jij hem alles vragen wat je weten wilt. [Dit is geen wensgedachte, maar een situatie uit mijn praktijk.]

Netwerken kun je dat leren?

Ja, maar het is niet altijd makkelijk. Zeker niet als je het lastig vindt om iets voor jezelf te vragen. Soms krijg je ook niet wat je verwacht. Stop niet met de gedachte, waarom zou de ander je willen helpen? Want de meeste mensen helpen juist graag.

In het kort komt het neer op:

  • Veel afkijken, hoe doen doorgewinterde netwerkers het.
  • Begin met kleine stapjes.
  • Niet te kritisch op jezelf zijn.
  • Af en toe op je bek gaan en weer door. Want zelfverzekerder bij het netwerken wordt je alleen maar door het te doen.

foto: Pixabay

 

Laat een Reactie achter