Nieuwe banen op de arbeidsmarkt van de toekomst

12 nieuwe banen op de arbeidsmarkt van de toekomstIn een tijd dat alles in de wereld lijkt te veranderen, veranderen ook de banen. Was vroeger een boer iemand die zijn koeien op gezette tijden in de wei moest verzamelen om ze handmatig te melken.

Nu is het belangrijk dat hij zijn computer goed afstelt.
De koeien krijgen een signaal dat het tijd is voor de melkmachine, ze gaan zelf op de juiste plek staan en het melken gaat automatisch.

Beroepen verdwijnen, andere verschijnen

Als gevolg van de technologische ontwikkelingen verdwijnen veel traditionele banen. Naar de functie van secretaresse is steeds minder vraag. Met de komst van de zelfscanners in de supermarkt neemt de vraag naar caissières af. En wat is de toekomst van chauffeurs en pakketbezorgers na corona? De zelf rijdende auto functioneert nog niet optimaal, maar dat lijkt een kwestie van tijd. Het UWV adviseert werkzoekenden over te stappen naar meer kansrijke banen in andere richtingen.

Na de financiële crisis nam de mismatch tussen vraag en aanbod op de arbeidsmarkt toe. En ook tijdens corona veranderde de arbeidsmarkt razendsnel. Door de pandemie ontstonden het afgelopen jaar alleen al in de zorg veel nieuwe functies, zoals de bron- en contactonderzoeker.

Digitale evolutie

Alles is voortdurend in beweging en aan het veranderen. Net als de verder gaande digitalisering. Nu nog maken we ons zorgen over het verdwijnen van de bekende banen. Toch heeft het er alle schijn van dat we in een overgangsfase zitten.

Invloed op arbeidsmarkt

Er ontstaan allerlei nieuwe mogelijkheden en samenwerkingsverbanden tussen mensen, bedrijven en dingen. Het logische gevolg van die ontwikkelingen is dat er nieuwe banen komen. Al in 2014 publiceerde futurist Thomas Frey  een lijst met banen van de toekomst.

Vooruitblik op toekomstige banen

 1. Productiviteit ondersteuners die naast productiviteit ook je tijdmanagement, ergonomie, loopbaan en welzijn bewaken.
 2. Digitale persoonlijk specialisten die adviseren over interessante apps e.d. voor je verdere ontwikkeling.
 3. Leraren die nieuwsgierigheid stimuleren.
 4. Microbiologisch deskundigen die aanbevelingen doen voor het in balans houden en versterken van je gezondheid.
 5. Bedenkers van alternatieve virtuele betalingsmiddelen
 6. Beheerders van stedelijk groen, micro boeren en natuurgidsen.
 7. 3D printers, mannen en vrouwen die huishoudelijke benodigdheden, een fijn passend jurkje of je smoking regelen.
 8. Digitale begrafenisondernemers die na overlijden de overbodig geworden digitale erfenis verwijderen.
 9. Crowdfunding specialisten voor realisatie van nieuwe projecten.
 10. Drone piloten die postpakketjes thuis bezorgen.
 11. Hackschoolingscounselors die opleiden om de echte wereld te hacken en te experimenteren in plaats van langs de gebaande paden te leven.
 12. Persoonlijke coaches die helpen bij het ontwikkelen en eigen maken van meer of minder unieke vaardigheden en gedragingen. Wat is nieuw?

Werk aan je portfolio van microcarrières

Banen van de toekomst vragen vaak andere vaardigheden. Laat de angst voor het onbekende je niet blokkeren. Als je je door die angst laat leiden sta je stil. In plaats van de veertigurige werkweek en de vaste baan voor het leven, komt het aan op flexibiliteit. Ons aanpassingsvermogen wordt uitgedaagd door voortdurende veranderingen. Dat betekent meebewegen

 • in variabele samenwerkingsvormen
 • met jezelf je leven lang blijven ontwikkelen
 • door tegelijkertijd bij een of meer werkgevers of opdrachtgevers te werken
 • wennen aan hybride werkvormen, waar je deels op kantoor en deels thuiswerkt
 • zelf bewaken van tijd en aandacht voor je persoonlijk welzijn.

foto: 123rf

2 Reacties

Laat een Reactie achter