Nieuwe banen op de arbeidsmarkt van de toekomst

12 nieuwe banen op de arbeidsmarkt van de toekomstIn een tijd dat alles in de wereld lijkt te veranderen, veranderen ook de banen. Was vroeger een boer iemand die zijn koeien op gezette tijden in de wei moest verzamelen om ze handmatig te melken.

Nu is het belangrijk dat hij zijn computer goed afstelt.
De koeien krijgen een signaal dat het tijd is voor de melkmachine, ze gaan zelf op de juiste plek staan en het melken gaat automatisch.

Beroepen verdwijnen, andere verschijnen

Als gevolg van de technologische ontwikkelingen verdwijnen veel traditionele banen. Na de crisis gaat het nu razendsnel. Werkzoekenden in administratieve richting vinden steeds moeilijker passend werk. Het UWV spreekt zelfs van toenemende mismatch op de arbeidsmarkt. Het adviseert werkloze receptionistes, secretaresses en boekhoudkundig medewerkers banen in andere richtingen te zoeken.

Met de komst van de zelfscanners neemt ook de vraag naar de caissière in supermarkten af. En wat is de impact van de nieuwste vinding van Amazon? Dan kom je de supermarkt in, zwaait wat met je pasje, neemt je boodschappen uit het schap en loopt zonder te betalen de winkel uit. Het scannen gaat automatisch net als het afschrijven van je rekening.

We zien al de auto en de bus zonder bestuurder. Het werkt nog niet optimaal, maar dat is een kwestie van tijd. Dan verdwijnt ook het beroep van chauffeur.

Digitale evolutie

Alles is voortdurend in beweging en aan het veranderen. Leek een reorganisatie twintig jaar geleden een modegril, nu is het een continu proces. Net als de verder gaande automatisering en digitalisering. Nu maken we ons nog zorgen over het verdwijnen van de vaste baan. Het lijkt er op dat we in een overgangsfase zitten.

Invloed op arbeidsmarkt

Er ontstaan allerlei nieuwe mogelijkheden en samenwerkingsverbanden tussen mensen, bedrijven en dingen. Het logische gevolg van alle ontwikkeling is dat er nieuwe banen komen. Futurist Thomas Frey meent zelfs dat 60% van de beste banen van de komende 10 jaar, nu nog niet zijn uitgevonden. Banen die andere vaardigheden vragen dan de banen van nu.

Vooruitblik op toekomstige banen

 1. Productiviteit ondersteuners die naast productiviteit ook je tijdmanagement, ergonomie, loopbaan en welzijn bewaken.
 2. Digitale persoonlijk specialisten die adviseren over interessante apps e.d. voor je verdere ontwikkeling.
 3. Leraren die nieuwsgierigheid stimuleren.
 4. Microbiologisch deskundigen die aanbevelingen doen voor het in balans houden en versterken van je gezondheid.
 5. Bedenkers van alternatieve virtuele betalingsmiddelen
 6. Beheerders van stedelijk groen, micro boeren en natuurgidsen.
 7. 3D printers, mannen en vrouwen die huishoudelijke benodigdheden, een fijn passend jurkje of je smoking regelen.
 8. Digitale begrafenisondernemers die na overlijden de overbodig geworden digitale erfenis verwijderen.
 9. Crowdfunding specialisten voor realisatie van nieuwe projecten.
 10. Drone piloten die postpakketjes thuis bezorgen.
 11. Hackschoolingscounselors die opleiden om de echte wereld te hacken en te experimenteren in plaats van langs de gebaande paden te leven.
 12. Persoonlijke coaches die helpen bij het ontwikkelen en eigen maken van meer of minder unieke vaardigheden en gedragingen. Wat is nieuw?

Werk aan een portfolio van microcarrières

Angst voor de nog onbekende nabije toekomst blokkeert. Als je je door die angst laat leiden sta je stil. In plaats van de veertigurige werkweek en de vaste baan met een lintje voor 40 jaar trouwe dienst, komt het aan op je flexibiliteit. Je aanpassingsvermogen bij

 • kortere werkweken
 • verschillende dienstverbanden naast elkaar
 • variabele samenwerkingsvormen
 • jezelf je leven lang blijven ontwikkelen
 • zelf tijd en aandacht bewaken voor je persoonlijk welzijn

Kortom mee blijven bewegen met de veranderingen.

foto: 123rf

2 Reacties

Laat een Reactie achter