Wanneer zeg je nee tegen een baan?

Sollicitant wijst aanbod van baan telefonisch afWerkgevers zeggen vaak nee tegen een sollicitant. Soms al per kerende post, vaker na de eerste selectierondes.

Afgewezen

Met spijt laten ze je weten dat jij niet in aanmerking komt voor de baan. Anderen pasten beter in het profiel. Zijn er al gesprekken gevoerd dan krijgt de sollicitant vaak telefonisch te horen waarom de procedure met hem niet verder gaat. Het is de normale gang van zaken. Iedere sollicitant kent dit soort ervaringen.

De geschikte kandidaat

Minder normaal is het als sollicitanten bedanken voor een aangeboden baan. Zoals in deze situatie. Die man liep niet rond met plannen om van baan te veranderen. Het aanbod waar de recruiter mee kwam zette hem wel aan het denken. Hij stond open voor een kennismaking.

Niet geschoten altijd mis

De eerste gesprekken waren al flink de diepte ingegaan. Alle facetten van de baan en het bedrijf waren uitgebreid  besproken. Hij van zijn kant had ook open kaart gespeeld. Daarna ging het snel en kwamen de arbeidsvoorwaarden ter sprake.

Bedankt voor het aanbod

Alles klopte. De functie en ook het salaris waren oké. Hij kreeg zelfs direct een vast contract. Het was een kans uit duizenden en toch zei hij nee. Het voelde niet goed. Hoeveel positieve punten hij ook bedacht, het klopte niet.

De afwegingen

  • Nu kon hij lopend naar zijn werk, als hij al niet vanuit huis werkte. In de nieuwe baan zou hij veel moeten reizen tussen verschillende vestigingen. Dat veranderde niet, ook niet door het coronavirus.
  • Nu had hij alle vrijheid en werd hij om zijn werk gewaardeerd. Bij de persoon van de tweede directeur had hij twijfels. Hij verwachtte bij hem niet de ruimte  te krijgen.
  • En hij hoefde niet weg. Was tevreden met zijn baan en had nog vooruitzichten.

Hij liet de recruiter en de directie weten dat hij de tijd en aandacht die ze aan hem hadden besteed waardeerde. Dat het werkelijk een mooie baan was, maar dat hij na veel wikken en wegen toch had besloten om het niet te doen. De directeur vond het jammer en waardeerde zijn openheid. De recruiter reageerde ontstemd.

foto: Sammy-Williams via Pixabay

Laat een Reactie achter