Frustraties en open deuren bij sollicitaties

Frustraties en open deuren bij sollicitatiesOeps, de vacature staat niet meer op hun site. Ze hebben hem al weggehaald. Gesolliciteerd maar geen kopie opgeslagen.

Niet handig. Als je je sollicitatie activiteiten wilt bespreken met je loopbaanadviseur. En uitgesproken onhandig als je een uitnodiging voor een sollicitatiegesprek krijgt. Hoe wil je je voorbereiden op het gesprek zonder de vacaturetekst?

Tip: Begin bij elke vacature waarop je solliciteert met het maken van een kopie. Sla de tekst vervolgens zo op dat je hem makkelijk terug kunt vinden.

Wat staat er?

En wat wordt er bedoeld? Laat je niet van de wijs brengen. Het taalgebruik wijkt nogal eens af van de praktijk binnen een bedrijf. Met vage containerbegrippen wordt snel een aantrekkelijke werksituatie voorgesteld.

Voorbeeld: Wij zijn een dynamisch bedrijf. Oh ja, hoezo? Waar blijkt dat uit?
En waar denk jij aan bij woorden als flexibel of stressbestendig? Woorden die je vaak tegenkomt in vacatureteksten. Lees eens verder, ook de teksten op de website en probeer je te verplaatsen in de werkgever. Wat denk je dan dat kan worden bedoeld?
Staat er bij de functie-eisen dat men zoekt naar een praktisch persoon. Dan zoeken ze iemand die aan wil pakken.

Persoonlijke gegevens

Hoe ver ga je? Dat je getrouwd bent, kinderen hebt en ergens geboren bent is niet nodig. Je geboortedatum weer wel, omdat je die toch niet echt kunt verbergen. En natuurlijk de gegevens waar je bereikbaar bent. Zoals je adres, je 06 nummer, email en LinkedIn adres.

Laat zien wie je bent

Geef op je cv een duidelijke en vooral persoonlijke profielbeschrijving, in twee, drie regels. Sluit hier aan bij wat het bedrijf volgens jou nodig heeft.
Ben je een fanatiek sporter, doe je iets bijzonders als vrijwilliger, ben je creatief of heb je een hobby die iets zegt over jouw samenwerkingskwaliteiten. Vermeld het helemaal onderaan je cv met eventueel een korte toelichting.

De eerste indruk

Open deur, je wilt geen spelfouten. Je ziet ze makkelijk over het hoofd. Zeker na flink wat uren stoeien met je tekst. Controleer en laat een ander nog even checken voor je je sollicitatie verstuurt. Niet omdat je het zelf niet kan, maar om blinde vlekken te vermijden.

Frustraties?

Lees dan als troost het gedicht dat Wislawa Szymborska in 1986 schreef. Ook al is het ruim dertig jaar oud, velen zullen de frustraties nog wel herkennen. Het gedicht is uit het Pools vertaald door Gerard Rasch

Het schrijven van een CV

Wat moet je doen?
Je moet een aanvraag indienen
en bij die aanvraag een c.v. insluiten.

Ongeacht de lengte van het leven
moet het c.v. kort zijn.
Bondigheid en selectie zijn verplicht.

Vervang landschappen door adressen
en wankele herinneringen door muurvaste data.
Van alle liefdes volstaat de echtelijke,
en van de kinderen alleen die welke geboren zijn.

Wie jou kent is belangrijker dan wie jij kent.
Reizen alleen indien buitenlands.
Lidmaatschappen waarvan, maar niet waarom.
Onderscheidingen, zonder waarvoor.

Schrijf zo alsof je nooit met jezelf hebt gepraat
en ver uit je eigen buurt bent gebleven.
Ga zwijgend voorbij aan honden, katten en vogels,
rommeltjes van vroeger,
vrienden en dromen.

Liever de prijs dan de waarde, de titel dan de inhoud.
Liever zijn schoenmaat dan waarheen hij loopt,
hij voor wie jij doorgaat.
Daarbij een foto met één oor vrij.

Zijn vorm telt,
niet wat het hoort.
Wat hoort het dan?
Het dreunen van de papiervernietigers.

foto: Jeshoots.com op Unsplash

Laat een Reactie achter