Waar sta jij in je levensverhaal?

De levensweg van verleden via heden naar de toekomstSchrijf je levensverhaal. Het geeft inzicht in je geschiedenis. En het is gezond.

Zo heeft schrijven een positieve invloed op je psychologische groei en ontwikkeling en werkt het tegen depressie.

Voor het schrijven van je levensverhaal kijk je naar je zelf, je ervaringen en je omgeving. Waar denk je aan? Welke gebeurtenissen doen er toe? Waar sta je nu? Maar ook welke plek neem jij in binnen je sociale omgeving?

Wat zijn de verschillen en overeenkomsten tussen je sociale rollen – thuis, op het werk, bij je ouders, in de kroeg?

Betekenis geven

Door de ervaringen uit verschillende levensfasen op te schrijven ontstaat er een geordend verhaal waarmee je je leven betekenis geeft.

Leer jezelf kennen

Schrijven helpt je ontdekken wat je motiveert en waar je op leegloopt. Manfred Kets de Vries noemt dat zicht krijgen op je innerlijk theater. Het schrijven van je levensverhaal helpt bij het ontwikkelen van je identiteit.

Schrijven is probleemoplossend

Het herbeleven van recente gebeurtenissen en oude herinneringen tijdens het schrijven, helpt bij het verwerken. Je ziet welk effect een gebeurtenis heeft op je huidige situatie en denkt na over hoe het kan bijdragen aan je toekomst.

Loop je bijvoorbeeld tegen een situatie op waar je geen oplossing voor ziet. Dan helpt het om te schrijven. Het zoeken naar een verband met eerdere gebeurtenissen in je leven, levert nieuwe inzichten. En je kijkt anders aan tegen de problemen van dit moment.

Hoe lang is een levensverhaal?

Net zo lang als jij wilt, is het eenvoudigste antwoord.

In de loopbaantrajecten die ik begeleidde kon het flink uiteenlopen. Een man van 55 had voldoende aan een half A4, een vrouw van 33 had net zoveel bladzijden nodig als haar leeftijd.

Het schrijven van het levensverhaal kan ook doorlopen van verleden, via het heden naar de toekomst.

Het echte levensverhaal is pas af op het eind. Tot die tijd kunnen gebeurtenissen het bestaande verhaal een wending geven. Met als gevolg dat de ‘geplande’ toekomst (je levensscript) – al dan niet gewild – flexibel mee verandert.

Wanneer schrijf je je levensverhaal?

Of het nu een loopbaantraject is of omdat je aan het eind van je carrièrepad staat, het schrijven van je levensverhaal kan altijd. Je hoeft niet te wachten tot iemand je de opdracht geeft. Je kunt op elk willekeurig moment starten.

Schrijf op je verhalen. Al die gebeurtenissen in je leven die er voor jou toe doen. Omdat ze een bepaalde betekenis hebben. Omdat het veel impact had positief of negatief. Omdat je niet wilt vergeten of omdat je niet vergeten wilt worden 😉

Schrijven is zorgen voor jezelf

Met schrijven geef je zorg aan je psychologische gezondheid en emotionele hygiëne. Guy Winch vertelt in deze TED talk hoe belangrijk dat is.

2 Reacties

 • Hallo,

  Nu ik een biografie over mij zelf gaat schrijven vind ik het wel moeilijk, ik schrijf momenteel over dingen wat me binnen schiet, ik heb zoveel meegemaakt ik denk dat dit nooit af komt, de titel van het boek is:Ik ben huilend op de wereld gekomen en ik huil nog,,,Ben een vrouw van 70jaar en ik dacht ga eens wat schrijven, want ik weet niet of ik oud word want ik heb een niertransplantatie gehad dus het blijft spannend,,Kunt u mij een tip geven hoe ik moet beginnen?

  Groetjes Maria van Heyningen

  • Wat mooi dat je al bent gaan opschrijven wat je in je leven hebt meegemaakt Maria. Als ik je goed begrijp zijn het nu allemaal losse verhalen.

   Omdat je titel al veelzeggend is en een duidelijke volgorde aangeeft, adviseer ik je die gebeurtenissen die je al hebt opgeschreven in de juiste volgorde te zetten?

   Ook een levensverhaal hoeft niet altijd een doorlopend verhaal te worden. Heb je eenmaal wat structuur in de volgorde dan kun je bekijken of je meer verbinding tussen die verhalen wilt of dat je er voor kiest nog meer losse verhalen te schrijven. Kies je voor het laatste dan ben je niet gebonden aan tijd en ervaar je misschien minder druk.

   Succes met je boek!

Laat een Reactie achter