Waar sta jij in je levensverhaal?

De levensweg van verleden via heden naar de toekomstSchrijf je levensverhaal. Het geeft inzicht in je geschiedenis. En het is gezond.

Zo heeft schrijven een positieve invloed op je psychologische groei en ontwikkeling en werkt het tegen depressie.

Voor het schrijven van je levensverhaal kijk je naar je zelf, je ervaringen en je omgeving. Waar denk je aan? Welke gebeurtenissen doen er toe? Waar sta je nu? Maar ook welke plek neem jij in binnen je sociale omgeving?

Wat zijn de verschillen en overeenkomsten tussen je sociale rollen – thuis, op het werk, bij je ouders, in de kroeg?

Betekenis geven

Door de ervaringen uit verschillende levensfasen op te schrijven ontstaat er een geordend verhaal waarmee je je leven betekenis geeft.

Leer jezelf kennen

Schrijven helpt je ontdekken wat je motiveert en waar je op leegloopt. Manfred Kets de Vries noemt dat zicht krijgen op je innerlijk theater. Het schrijven van je levensverhaal helpt bij het ontwikkelen van je identiteit.

Schrijven is probleemoplossend

Het herbeleven van recente gebeurtenissen en oude herinneringen tijdens het schrijven, helpt bij het verwerken. Je ziet welk effect een gebeurtenis heeft op je huidige situatie en denkt na over hoe het kan bijdragen aan je toekomst.

Loop je bijvoorbeeld tegen een situatie op waar je geen oplossing voor ziet. Dan helpt het om te schrijven. Het zoeken naar een verband met eerdere gebeurtenissen in je leven, levert nieuwe inzichten. En je kijkt anders aan tegen de problemen van dit moment.

Hoe lang is een levensverhaal?

Het schrijven van het levensverhaal is een continu proces van verleden, via het heden naar de toekomst. Het levensverhaal is pas af op het eind. Tot die tijd kunnen ingrijpende gebeurtenissen het bestaande verhaal een wending geven. Met als gevolg dat de ‘geplande’ toekomst (je levensscript) – al dan niet gewild – flexibel mee verandert.

Of het nu een loopbaantraject is of omdat je aan het eind van je carrièrepad staat, het schrijven van je levensverhaal kan altijd. Je hoeft niet te wachten tot iemand je de opdracht geeft, op elk willekeurig moment kun je een start maken. Schrijf op die verhalen, de gebeurtenissen in je leven die er voor jou toe doen. Omdat ze een bepaalde betekenis hebben, omdat het veel impact had positief of negatief, of omdat je niet wilt vergeten.

Met schrijven geef je zorg aan je psychologische gezondheid en emotionele hygiëne. Guy Winch vertelt in deze TED talk hoe belangrijk dat is.

Laat een Reactie achter