Sollicitatiegesprek met een robot

De arbeidsmarkt van de toekomst, Sollicitatiegesprek met een robotDe arbeidsmarkt staat te springen om mensen. Werkgevers weten niet in welke bochten ze zich moeten wringen om de juiste mensen aan te trekken. Maar als je denkt dat ze blij zijn met elke willekeurige werknemer, dan vergis je je.

Wilde een werkgever tien, twintig jaar terug weten of de gedoodverfde kandidaat echt geschikt was voor de job, dan zette hij een assessment in. Tegenwoordig komen ze met zwaarder geschut. Om de beste kandidaat te selecteren wordt de inzet van robots niet geschuwd.

Met kunstmatige intelligentie worden cv’s automatisch geanalyseerd en de data gematcht met vacatures en bedrijven. Recruiters bij Google, Randstad en op LinkedIn maken er al langer gebruik van. De eerste ronde – de cv selectie – is volledig digitaal, de schifting supersnel. Pas daarna wordt het meer mensenwerk.

Verbaas jij je nu nog hoe het komt dat je zo snel een afwijzing krijgt?

Wie komt op sollicitatiegesprek

De juiste kandidaat vinden is een hele klus. Het proces is subjectief, niet alleen door onbewuste vooroordelen. Ook al zorg je voor een duidelijke gespreksstructuur en bereid je neutrale vragen voor. Het maakt gesprekken wel makkelijker te scoren en te vergelijken, maar het blijft een pad vol angels.

Liefde maakt blind

Heeft de selecteur veel vertrouwen in de man over vrouw tegen over hem, dan stapt hij gemakkelijk over feiten die het tegendeel bewijzen heen. Zelfs al wijzen testen uit dat de nummer een wel erg gehecht is aan zijn vrije tijd, dan nog geloven we liever dat hij geen probleem heeft met 24/7 beschikbaar zijn.

Soort zoekt soort

Mensen neigen te zoeken naar een kopie van zichzelf. Mensen die op hen lijken en dezelfde taal spreken, herkennen elkaar in woorden en gedrag. Het is de belangrijkste verklaring dat er in besturen en raden van commissarissen nog altijd meer mannen dan vrouwen zitten. Terwijl bekend is dat divers samengestelde teams beter functioneren.

Voorspellingen

Als we de ontwikkelingen mogen geloven, is dat over vijf jaar heel anders (NOS journaal). Dan wordt het sollicitatiegesprek afgenomen door robots. Alle antwoorden komen in een database. Daarna worden de door jou gebruikte woorden en gedrag volledig digitaal vergeleken met dat van de mensen die al bij het bedrijf werken. En de uitkomst is bepalend of jij past binnen het bedrijf waar je solliciteert. Met minder teleurstellingen, zo is de verwachting.

En de ontwikkelaars gaan verder. In hun analyses willen ze ook gezichtsuitdrukking en toonhoogte mee laten wegen.

Is het dan gedaan met de vooroordelen? Nee. Want van wie leren die robots? Het blijkt dat ze vooroordelen van mensen overnemen.

foto: 123.rf

Laat een Reactie achter