Hoe groot is jouw netwerk?

Hoe groot is jouw netwerkBen je op zoek bent naar een baan, dan ga je netwerken. Daar kan niemand meer om heen. Niet zo gek als je bedenkt dat ruim 70% van de banen wordt ingevuld via het netwerk.

Zo makkelijk kan het

Een directeur vroeg me laatst of ik een p&o’er kende. Het was voor maar een paar uurtjes per week. Toevallig wist mijn buurvrouw van een moeder op het schoolplein dat ze werk zocht. De directeur en de moeder dronken een kop koffie en kwamen tot een oplossing voor beiden

Wie ken jij niet

Het draait bij netwerken niet om de mensen die jij kent. Het gaat om de mensen die zij kennen en jij nog niet. Je hoeft niet allerlei netwerkborrels af te lopen en geforceerd te praten met wildvreemden. Het kan veel dichter bij huis. 

Spin in het web

Begin eens met het in kaart brengen van je eigen netwerk. Dat kan natuurlijk digitaal maar het handigst vind ik nog steeds op papier.

  • Neem een groot vel
  • en werk met verschillende kleuren stiften of potloden.
  • Zet je eigen naam in het midden en zet vervolgens iedereen die je kent om je heen. Het zijn je warme contacten. De warmste relaties dichtbij, anderen wat verder weg.
  • Denk aan familie, buren, vrienden, (oud)collega’s, werkgevers, klasgenoten, de bakker op de hoek, kortom iedereen die je kent.

Je netwerk is groter dan jij weet

Als je al die namen optelt, hoeveel mensen ken jij dan? Zijn het er twintig, vijftig, honderd? 

Stel je nu eens voor dat al die mensen ook zo’n netwerk hebben. Hier en daar is natuurlijk overlap, zijn de vrienden van jouw vrienden jouw vrienden en omgekeerd. Maar zij kennen ook anderen. Mensen die jij niet kent, maar wel interessant voor je zijn en bereikbaar. Veel makkelijker in elk geval dan zonder een beetje hulp van een vriend. 

En dit is alleen nog maar je offline netwerk. Ben je een beetje actief op de sociale media dan heb je ook nog een heel online netwerk. Voor het bouwen van een zakelijk netwerk en het vinden van werk is vooral LinkedIn interessant.

Wil je meer lezen:

Laat een Reactie achter