Wat wil jij later worden?

Als kind had je direct een antwoord op de vraag Wat wil je later worden.

De een fantaseert over spannend en uitdagend. De ander stapt “vanzelfsprekend” in de voetsporen van zijn ouders, zoals de pianist in de video.

In de praktijk pakt het vaak anders uit dan gedacht of zelfs gepland. Studenten die keer op keer voor de begeerde studie worden uitgeloot weten daar alles van. Vaker nog ligt er helemaal geen plan. De loop van het leven is dan min of meer het gevolg van toevalligheden.

Wat er op je pad komt

De plek waar je woont, tussen wie je opgroeit en wie je ontmoet. Alles en iedereen kan van invloed zijn op ons leven.

Niet als gepland

Soms heb je de ideale baan maar dwingen veranderingen in de samenleving of de werkgever je te veranderen. De andere keer neem jezelf de beslissing, omdat jij, het werk of de mensen om je heen veranderd zijn. Elke verandering kan het leven en de loopbaan een andere kant op sturen.

Weet je precies wat je te doen staat, dan heb je geen probleem.

Maar voelt het als een kruispunt, dan slaat de twijfel toe en moet je misschien je verwachtingen wat bijstellen.

Neem geen overhaaste stappen

Neem de tijd om na te denken, te reflecteren, te praten, te sparren en te schrijven. Onderzoek je sterke en zwakke punten. Schroom niet anderen te vragen naar hun ervaringen met jou. Zij zien jouw kwaliteiten vaak beter dan jijzelf. Denk terug aan eerdere ervaringen. Ben je er van bewust dat resultaten uit het verleden ook hier geen garantie voor de toekomst zijn. Weet ook waar je energie van krijgt en wat je energie kost.

Vergeet bij al dat rationele onderzoek niet dat je gevoel en intuïtie er ook toe doen. Ze zijn minstens zo belangrijk om te achterhalen wat je wilt. Als je weet dat je zo grofweg 80.000 uur werkt in je leven is dat zo vreemd toch niet.

Als je het verschil wil maken

Sta je op een kruispunt in je loopbaan, dan is LinkedIN natuurlijk je vriend. Maar laat je voor een baan met positieve, sociale impact ook eens inspireren door de website 80.000 hours. Een centrum dat is verbonden aan Oxford University

Weet jij nog wat jouw antwoord was op de vraag Wat wil je later worden?

 foto: Quino Al via Unsplash

Laat een Reactie achter