Ontslagen als gevolg van de corona crisis. Bij NS, KLM, Booking gebeurt het al volop. En dat zijn alleen de grote bedrijven nog maar. In de culturele sector en de horeca steeg het aantal WW aanvragen al in maart, het begin de crisis.
In februari was het werkloosheidscijfer nog maar 3%. Maar zoals het er nu uitziet loopt dat op naar ruim 5 % in de zomer van 2021. Heel wat mensen zullen de komende tijd hun sollicitatievaardigheden weer op moeten poetsen.
1. Blijf bij
Weet waar de vacatures zijn en blijf de ontwikkelingen volgen. Het UWV publiceert maandelijks een overzicht met meer en minder kansrijke beroepen. Daarnaast zijn er vacaturesites als Indeed, de Nationale vacaturesite, deBanensite en tegenwoordig ook Google jobs waar je inzicht krijgt in de arbeidsmarkt. Onderzoek waar je zou willen werken en waar jouw kansen liggen.
2. Werk je CV bij
Houd het kort en krachtig, niet teveel tierelantijnen. Schrijf je cv toe naar de functie waarop je solliciteert.
Als je toch bezig bent met je levensloop, neem dan gelijk je LinkedIn profiel mee. Er zijn wel een paar verschillen met het cv.
- Zoals de lengte. Op je LI profiel geef je een uitgebreid beeld van je ervaring. Je hoeft niet bang te zijn over te komen als een jobhopper of generalist. Heb je in verschillende branches ervaring opgedaan, schaam je er dan niet voor het te benoemen. Op je cv laat je juist alles achterwege wat niet direct relevant is voor de functie.
- Aanbevelingen van collega’s, werkgevers of klanten op LI je kunt niet zonder. Heb je ze niet vraag er dan om. Op je cv ben je zuinig op je referenten. Je geeft ze pas als er om gevraagd en nooit zonder overleg.
- Goed voor je vindbaarheid op LI is zoveel mogelijk vaardigheden toevoegen. Op je cv sluit je met je vaardigheden aan bij wat van toepassing is voor de functie of gevraagd wordt.
- Presenteer je jezelf professioneel, maar ook zo aantrekkelijk mogelijk. Maak gebruik van de omslagfoto bovenaan je profiel. Voeg eventueel relevante foto’s of documenten toe.
3. Denk aan je netwerk
Via via werkt ook nu nog het best. Het komt er op aan dat je weet wie je kent. Denk aan je directe omgeving, maar ook aan je contacten op sociale media. Laat zoveel mogelijk mensen weten dat je werk zoekt. Wees daarbij wel duidelijk over het soort werk.
4. Laat je pen nog even liggen
Zie je online een mooie vacature reageer dan niet direct. Bel eerst even om te informeren of de baan nog wel open staat. Juist in deze tijd worden veel vacatures tijdelijk on-hold gezet. Je bespaart jezelf de moeite van een overbodige sollicitatie.
5. Denk in online oplossingen
De corona maatregelen beïnvloeden ook de sollicitatieproces. Alleen al het sollicitatiegesprek, online weegt op tegen de kwaliteit van een gesprek met mondkapjes. Bereid je daarom voor op een beeldgesprek.
Zo is het handig als je weet hoe het werkt. En, niet onbelangrijk, hoe je in beeld komt. Oefen van te voren. Kijk dan gelijk ook even hoe je achtergrond eruit ziet, te veel afleiding is niet prettig voor gesprekspartners. Voorkom dat je je onzeker voelt, een sollicitatiegesprek is al spannend genoeg.
6. Investeer slim in jezelf
Heb je tijd over? Kijk dan eens of een interactieve cursus of opleiding iets voor je is. Net als de MOOC opleidingen biedt Learnit enkele gratis cursussen. Ook het Nederlandse New Heroes, onderdeel van Schouten en Nelissen, is de moeite waard om eens rond te kijken. Iets nieuws leren kan nooit kwaad.
Zie je meer baankansen buiten het jou bekende terrein? Onderzoek dan eens of je beter kunt omscholen naar ander werk.
7. Geef niet op
Het allerbelangrijkste is natuurlijk dat je ook bij tegenslag niet opgeeft. Hoe moeilijk het soms ook is. Blijf actief zoeken, netwerken en solliciteren. Succes!
Werk je liever samen dan in je eentje aan je cv? Maak dan nu een videoafspraak met me.