Focus als je werk zoekt is spannend

Focus bij het zoeken naar werk is spannendHij haalde nog even snel een hand door zijn verwaaide haar, het werd er niet beter op. Hij is op zoek naar werk, dat zei hij al bij het maken van onze afspraak. Hij woont nog bij zijn ouders. Op zich prima hoor, maar hij wil los. Hij heeft er de leeftijd voor.

Nu nog een baan

Waarom lukt het niet? Hij solliciteert zich een slag in de rondte. Reageert op van alles en nog wat. Meestal hoort hij niets. Soms komt er direct een afwijzing. Een enkele keer krijgt hij een mailtje dat andere kandidaten beter in het profiel passen.

Hoe wisten ze dat?

Ze hadden hem niet eens gezien. Hij weet dat als hij maar aan tafel komt het wel goed zit. Alleen dat schriftelijke solliciteren, dat nekt hem. Daarom zoekt hij een loopbaancoach.

Lukraak solliciteren, niet doen!

Onder het mom niet geschoten, altijd mis solliciteert hij net als veel mensen op elke vacature die voorbijkomt. Het is als een schot hagel. Uit het cv blijkt nergens dat de sollicitant over de benodigde ervaring beschikt. Hoe raar is het dan om een afwijzing te krijgen?

Focus

Werk zoeken is keuzes maken. Zoek je richting. Wil je werk vinden dat bij je past, zorg dan dat je weet wat je wilt. Want je hebt 100% focus nodig. En dat is best spannend.

Weet je eenmaal wat je wilt, dan is het tijd om jezelf op de juiste plaatsen te laten zien.

Zichtbaar zijn

  • Dat begint met je cv. De accenten op de werkervaringen leggen die er toe doen. Ook stage-ervaring telt mee als het nog niet te lang geleden is.
  • Daarna maak je je profiel aan op LinkedIn, Facebook, Twitter en andere sociale netwerken. Kies welke voor jou interessant zijn en bij kunt houden zodat je overzicht houdt.

Gericht zoeken

  • Zet alle lijnen open naar vacatures in de door jou gekozen richting. Zoek breed, maar wel met een duidelijk doel.
  • Je hebt support nodig van mensen die weten wat voor voor baan jij zoekt. Actief netwerken is daarvoor het middel. Leg contact met veel mensen. Gebruik daarbij je sociale media bronnen, maar vergeet ook vrienden en familie niet. Hulp komt vaak uit onverwachte hoek. Die kans wordt groter als de vrienden van jouw vrienden weten wat jij zoekt.

Mijn klant wist precies wat hij wilde. Daarna had hij alleen nog het vertrouwen nodig om zich daar helemaal op te richten en andere vacatures te negeren.

Wil je meer lezen over werk vinden:

foto: 123.rf

Laat een Reactie achter