Wie vraag je om aanbevelingen?

Die moet je hebben! Een aanbeveling vragen voor LinkedIn.Je wilt van baan veranderen. Je cv heb je bijgewerkt. Hetzelfde geldt voor je LinkedIn profiel. Het is indrukwekkend. Wat nog ontbreekt zijn de aanbevelingen.
Om recruiters voor jou te interesseren heb je er toch minstens twee nodig. Liefst ook nog een beetje actueel.

Om een gunst vragen

Is spannend. Want wie vraag je om een aanbeveling? Het begint met mensen waarmee je in 1e graad bent verbonden.
Zijn je huidige collega’s op de hoogte van je plannen dan kun je hen benaderen. Anders richt je je beter tot oud-collega’s en anderen waar je een professionele relatie mee had. Denk ook aan mensen waar je in projecten mee samenwerkte en klanten.

En dan, wie kent jou goed genoeg om iets te schrijven dat klopt. Vraag je een directe collega of je leidinggevende? Een invloedrijke professional waarmee je gelinked bent? Die laatste maakt misschien meer indruk, maar hoe goed kende hij je?

Lastige vragen waarmee je flink kan worstelen. Weet je eindelijk wie je gaat benaderen. Dan komt het volgende probleem.

Hoe vraag je ze om die aanbeveling?

Begin in elk geval met een korte inleiding. Val niet met de deur in huis. Dus iets in de trend van hoe gaat het nu met je of bevalt je nieuwe baan.
Wie je ook vraagt, laat weten dat je de aanbeveling vraagt voor het vinden van een nieuwe baan. Vraag specifiek naar die vaardigheden en kwaliteiten met betrekking tot het werk waar je naar uitkijkt.

Kostbare tijd

Je vraagt iets van mensen. Jij hebt ze nodig en je doet daarvoor een beroep op hun tijd. Om een afwijzing van je verzoek te voorkomen, kun je aanbieden zelf een opzetje te maken. Of wat vrijpostiger alvast een concept mee te sturen. Als dat je te ver gaat, kun je dat ook bewaren voor de herinnering. Want hou er rekening mee dat de meeste mensen niet direct voor je in die pen klimmen.

Vragen kan op 2 manieren

Het prettige van aanbevelingen is dat mensen mooie dingen over jou schrijven. Met een paar fijne aanbevelingen hoef je zelf dus helemaal niet op te scheppen.

OK ben je zover? Nu even diep ademhalen en naar de LinkedIn knoppen.

Er zijn er twee manieren. Je begint op het profiel van je relatie of doet het via je eigen profiel.

  1. Hoe je het via het profiel van je relatie doet lees je hier.
  2. Via je eigen profiel ga je naar aanbevelingen. Die zie je alleen als je al aanbevelingen hebt ontvangen. Rechtsboven staat Om een aanbeveling vragen met daarnaast een pen. Je vult de naam in van de persoon en verder werkt het net zo als onder 1.

Het makkelijkst is om je eigen tekst eerst in klad te schrijven en dan te plakken. Zo voorkom je dat je te vroeg op verzenden drukt. Oh ja, vraag niet aan veel mensen tegelijk om een aanbeveling. Gespreid in de tijd komt beter over. Succes!

foto: 123rf

Laat een Reactie achter