Wat doe je als de grens is bereikt?

De reis van de held

De drang tot verandering komt van binnenuit of van buitenaf door ontslag, scheiding, ziekte, overlijden. Het is een periode van verwarring, chaos, verlangen, zoeken, experimenteren en loslaten.

Als de grens bereikt is

Bij elke  verandering in ons leven gaan we door verschillende fases. Een universeel proces van ontdekken wie je bent en wat je wilt volgens Joseph Campbell (1904-1987). Als literatuurhistoricus en cultuurfilosoof ontdekte hij dat het patroon van de fases in zo’n veranderingsproces overeenkomt met de verhaallijn uit oude volksverhalen en sprookjes.

De Reis van de Held

Campbell schreef zijn boek The Hero with a Thousand Faces (1949) op basis van die oorspronkelijke manier van storytelling. Het beschrijft de ontwikkeling van het leven zelf.

De Reis van de Held, een metafoor voor het leven

Campbell geeft archetypische namen aan de verschillende levensfases. Iedereen herkent in zijn leven wel periodes die er aan doen denken. De Reis van de Held wordt daarom tegenwoordig ook wel gebruikt in coaching om toekomstgerichte stappen te onderzoeken. Ook inspireert De Reis van de Held  schrijvers en filmmakers nog altijd

Een coachtraject

Beschreven langs de 12 stappen van De Reis van de Held.

1. Proloog

Na drie uur werken, fietste ze naar huis. Nog niet zeker was het of ze later die week nog eens werd opgeroepen. Wel zeker wist ze dat ze weer was gepasseerd. Weer kreeg een collega de baan, haar hadden ze niet eens gevraagd. Het was zo’n teleurstelling. Waarom dachten ze alleen aan haar als er handen tekort waren. Ze wilde er zo graag bij horen.
Nog altijd woonde ze bij haar ouders. Gelukkig maar, want ze verdiende niet eens genoeg om zichzelf te onderhouden. Laat staan om huur te betalen. Ze was al bijna dertig! Hoe lang moest ze nog wachten op een baan, een redelijk inkomen en een eigen leven? Ze merkte dat ze ongeduldig werd. Onzeker ook, want was ze wel goed genoeg voor haar werk?

2. Oproep tot avontuur

Die nacht lag ze weer eens te draaien en te piekeren. Het vooruitzicht dat dit nog jaren kon duren maakte haar onrustig. De grens was bereikt. Ze wilde  niet langer afwachten. Zelf in actie komen en die loopbaancoach mailen. Als ze het nu niet deed, zou ze het nooit doen. Vijf minuten later stapte ze opgelucht terug in bed en sliep.
Toen de loopbaancoach de volgende ochtend belde was de afspraak snel gemaakt.

3. Weerstand en weigering

De dagen voor de afspraak begon ze te twijfelen. Haar vriendin vond het maar belachelijk. Haar ouders vonden dat ze geduld moest hebben. En haar broer vond het zonde van het geld, ze had al zo weinig. Toch zette ze door en dat voelde goed. Ze snakte naar verandering.

4. Ontmoeting met de mentor

In het eerste gesprek vertelde ze wat haar allemaal dwars zat. Dat ze bijna een jaar lang ziektevervanging had gedaan. Daar was ze aanspreekpunt voor ouders, kinderen en zelfs de buurt. Voor begeleiding was geen ruimte. Toen de zieke collega hersteld was, hield het op. Nu werkt ze al weer enkele maanden als invalkracht. Af en toe een paar uur op verschillende vestigingen. Op sollicitaties kreeg ze alleen maar afwijzingen.

De tijd met de coach was een periode van leren, reflecteren, oefenen en nieuwe inzichten. Ze durfde weer wat positiever naar haar situatie en zichzelf te kijken. De feedback die ze kreeg van mensen op haar sterke en minder mooie kanten was wel confronterend. En het was schrikken toen ze ontdekte dat ze kwaad was. Wat ze aanzag voor  verdriet bleek zorgvuldig onderdrukte woede.

Telkens weer was het zoeken naar wat haar tegenhield. En telkens weer verlegde ze haar grenzen. Bijvoorbeeld met haar cv. Kan ik dat wel zo opschrijven? Wat als anderen het zien? Klopt het dan niet? Jawel maar … . Haar zelfbewustzijn groeide. Zeker toen haar cv klaar was. Alles dat er in stond was waar en ze was er trots op. Ze was klaar voor de arbeidsmarkt.

5. De selectiedrempel

Na de eerste afwijzing herpakte ze zich snel. Ze zag het maar als een oefening. In de weken erna leerde ze netwerken. Eerst vertrouwd met vrienden, kennissen en oud-collega’s. Daarna durfde ze zich ook op sociale media te laten zien. Al snel werd ze getipt door een moeder over een nieuwe opvang. En een collega informeerde haar over een vrijkomende functie. En toen was daar een positieve reactie met uitnodiging voor een sollicitatiegesprek.

6. Koning van een dag

Het feest werd nog groter toen ook haar leidinggevende met een voorstel kwam. In plaats van de invalbaan kon ze 18 uur vast krijgen, maar ze moest wel 5 dagen beschikbaar zijn. En misschien zat er over een half jaar meer in. Even was daar de twijfel. Achttien uur was interessant, maar niet genoeg om van te leven. Maar met 5 dagen beschikbaarheid kon ze nergens extra werken. Ze bedankte voor het aanbod. Haar leidinggevende snapte dat en waardeerde haar eerlijkheid. Haar zelfvertrouwen groeide nog meer.

7. De inwijding

Ze oefende het sollicitatiegesprek met een vriendin. Die baan zou alles veranderen. In een andere stad, een nieuw leven. Eindelijk onafhankelijk. Met haar coach nam ze lastige vragen door. Zoals de vragen over zichzelf en over haar huidige werkgever. Ze kon toch niet zeggen dat ze weg wilde omdat ze geen kansen kreeg?
Toen het zover was stond ze er alleen voor. Gespannen, maar vol verwachting. Zou ze de sollicitatiecommissie kunnen overtuigen? Het gesprek verliep goed. Van de vier kandidaten was zij de eerste, daarna was het afwachten.

8. De omslag

De volgende ochtend vroeg belde de manager. Ze hoorde het al aan haar stem. Geen goed nieuws. De manager zei nog dat de keus moeilijk was, maar daar had ze geen boodschap aan. De baan was niet voor haar. Wat een teleurstelling.

9. De dolk

Ze sloot zich op op haar kamer, liet de telefoon overgaan. Moedeloos vroeg ze zich af wat het allemaal waard was geweest. Tegelijk besefte ze zich dat ze knopen moest doorhakken. Ze wilde niet terug, ze wilde verder. In drie maanden was er zo veel veranderd.

10. De terugkeer

Ze besefte dat ze zich los moest maken. Zich niet meer afwachtend en afhankelijke opstellen, maar aanpakken. Ze wist dat ze voor zichzelf op kon komen. Haar eigen keuzes kon maken. Hier had ze het allemaal voor gedaan. Ze wilde zichzelf laten zien met alle power die in haar was.

11. Wederopstanding

Haar kijk op de toekomst was veranderd. Op het werk kreeg ze opmerkingen van collega’s. En haar leidinggevende kwam terug op hun laatste gesprek. Ze deed haar opnieuw een aanbod, veel beter dan het vorige. Maar onze held had haar keus gemaakt en bedankte vriendelijk. Ze liet weten dat ze ontslag nam. De transitie was compleet.

12. Het elixer

De cirkel was rond. Hier aangekomen kon een nieuwe reis beginnen.

foto: Pexels via Pixabay

Laat een Reactie achter