Gekke vragen tijdens sollicitatiegesprekken. Een populair onderwerp op internet. Wat doe jij als jou zo’n vraag wordt gesteld?
- Wat zou jij doen als je president van Amerika was?
- Wie vind jij de leukste smurf?
- Of zoals een sollicitant bij Volkswagen gevraagd werd: Wat zou je doen als je de pizzeria van je oom erft?
- Bij Deloitte werd gevraagd Hoeveel ribbels heeft een 50 cent munt?
- Hoeveel golfballen passen er in een bus? is van Google.
- Nog eentje dan Welk liedje wil jij bij Idols zingen?
Waarvan raak jij gestrest?
Is dan eigenlijk een heel normale vraag. Het doel van dit soort vreemde vragen is natuurlijk om te zien hoe jij reageert. Je wordt getest op je rekenkundig vermogen, je persoonlijkheid of je creativiteit.
Weet je al hoe jij reageert bij een rare vraag?
Raak je uit balans of ga je op zoek naar de bedoeling van de vraag. En nee, het is echt niet de bedoeling dat je met het enige juiste antwoord komt.
Logisch blijven denken
Laat je niet van de wijs brengen. En gebeurt dat wel, zeg dat dan ook maar – ze zien het toch wel. Laat je meteen zien dat je ook met je zwakke momenten om kunt gaan. Ontgaat het doel van de vraag je volledig, vraag gewoon waarom de vraag wordt gesteld.
Vertel eens iets over jezelf
Ook dat is zo’n vraag waar je alle kanten mee uit kunt. Die vraag is zo open dat je met gemak een kwartier kunt vullen. Dat kan de bedoeling niet zijn, de tijd is beperkt. Natuurlijk moet je de zeepkist pakken en je twee minuten pitchen. Maar doe dat pas als je weet wat de sollicitatiecommissie wil horen.
Toon initiatief
Weet wat er gevraagd wordt en wat jij te bieden hebt. Vraag naar de kern van de functie en -zeker bij een Amerikaans bedrijf- hoe prestaties gemeten worden.
Profileer jezelf als een professional. Als sollicitant ben je de andere partij, stel je dus ook zo op. Ja je hebt veel concurrentie, maar ook invloed. Jij zit op dat moment aan tafel. Durf je dan ook te onderscheiden; laat zien wie je bent en wat je kunt. De STARR methode helpt je met aantonen waar jouw (kern)kwaliteiten liggen.
Het vervolg
Vraag zelf naar het vervolg van de procedure als er niets over wordt gezegd. Wanneer mag je een reactie verwachten. Krijg je een vaag antwoord, vraag dan of je nog iets kunt toelichten.
- Krijg meer invloed en overtuigingskracht
- Praktische tips vóór je sollicitatiegesprek
- Hoe bereid je een sollicitatiegesprek voor
- En als je het toch wel erg warm krijgt Een helder brein bij 33 graden