Hoe blijf je duurzaam inzetbaar?

Zoektocht naar wegen voor duurzame inzetbaarheidDuurzaam inzetbaar blijven, wanneer begin je er mee?
Nu!
Leeftijd?
Doet er niet toe.
Als je op de een of andere manier participeert in de maatschappij, en wie doet dat niet, dan ben je daar mee bezig.

Langer doorwerken

Dat we ouder worden dan honderd jaar geleden is een gegeven. Logisch dat we langer moeten doorwerken.

Technologie

De ontwikkelingen op het gebied van kunstmatige intelligentie gaan razendsnel. Ze beïnvloeden ons dagelijks leven, ons werk en de arbeidsmarkt.

Soms gaat het bijna vanzelf. Zo kon ik laatst mijn boodschappen niet betalen. Het systeem lag er uit en ik had geen contant geld bij me. Mijn portemonnee stop ik niet meer automatisch bij me.

Ook als je een baan zoekt krijg je ermee te maken. Denk maar aan de automatische scan van je cv of dat je jezelf presenteert met een video cv. Maar bestaande banen staan ook onder druk. Administratieve werkzaamheden worden steeds verder geautomatiseerd.

Een beetje bijblijven met technologische ontwikkelingen vereist flexibiliteit en aanpassingsvermogen.

Wat is duurzame inzetbaarheid

Kort door de bocht is duurzame inzetbaarheid werkend en gezond je pensioenleeftijd bereiken. Dus een leven lang mentaal en fysiek gezond, flexibel en effectief functioneren.

Flexibel meebewegen

Het is fijn als je met plezier werkt. Dat je constructief meebeweegt met alle veranderingen. Dat je er vitaal en gezond bij blijft. En dat je aan het werk blijft tot je met pensioen gaat. Dat gaat lang niet altijd vanzelf.

Werkgevers stimuleren medewerkers al om gezond te leven en te bewegen. Ook bieden ze medewerkers trainingen om bij te blijven en coaching om optimaal actief te blijven.

Blik op de toekomst

Anderen wachten niet af wat de werkgever voor hen in petto heeft. Ze denken na over hun loopbaan en nemen liever zelf initiatief. Zij bereiden zich voor op reële toekomstige veranderingen. Of het nu maatschappelijke, technologische of persoonlijke veranderingen betreft. Zij doen wat nodig is om duurzaam inzetbaar te blijven. Dat kun jij ook.

Tip voor de doe-het-zelver

Kijk eens met een bredere blik naar je eigen ervaring. Stel jezelf eens de volgende onderzoeksvragen:

  • wie ben ik
  • wat kan ik
  • wat wil ik
  • wat doe ik
  • en een gewetensvraag: maak ik nu gebruik van mijn vermogens?

Zo’n zelfonderzoek maakt je meer bewust van je kwaliteiten. Het levert nieuwe inzichten op, wat een mooie basis is om verder te gaan.

Open blik naar de toekomst

Het begint met het managen van je eigen verwachtingen. Vraag je af wat je nodig hebt om mentaal en fysiek gezond te zijn en inzetbaar te blijven. Beantwoord voor jezelf de volgende vragen op papier. Wat brengt het je? Maar ook wat kost het je? Wat kun je zelf doen? En waar heb je anderen voor nodig?

Maak daarbij steeds een verbinding met je levensloop, de situatie van nu en verder naar de toekomst. Met het doorlopen van dat hele proces van zelfonderzoek ervaar je dat je invloed hebt op je omstandigheden. Dat te ervaren geeft zelfvertrouwen en verhoogt het plezier in wat je doet.

 

Wil je verder lezen, dit zijn o.a. de links uit dit blog:

foto: Pixabay

Laat een Reactie achter