Wordt thuiswerken het nieuwe normaal?

Wordt thuiswerken het nieuwe normaal?Normaal werk je af en toe thuis om bergen te verzetten.

Hoe anders is het nu

Je zit noodgedwongen thuis en doet pogingen om te werken.

Hoe blijf je productief als niets meer normaal is.

Niet een dagje thuis, maar wekenlang.
Niet rustig alleen, maar ook partner en kinderen over de vloer.
Niet ergonomisch verantwoord, maar dringen aan de eettafel of op de bank.
Weg rust en stilte, weg aandacht.

Alles is anders

De structuur is zoek, zeker in het begin.

Het spreekt vanzelf dat je zo veel mogelijk de gewone werktijden aanhoudt. Dat collega’s contact met elkaar houden en afspraken maken over bereikbaarheid en pauzes.

Maar zelfs het afstemmen met collega’s gaat anders dan normaal. Want ook zij werken vanuit huis en zitten in meer of minder vergelijkbare omstandigheden.

Gemotiveerd blijven

Niet alle goedbedoelde adviezen komen goed over. Zoals de tip over het maken van duidelijke afspraken met je kinderen. Want hoe doe je dat met de pasgeborene of de tweejarige peuter? Hoe kom je overeen dat zij zich een paar uurtjes alleen moeten vermaken?

Natuurlijk de tips zijn algemeen gesteld. Toch hoop je als individuele werknemer op wat begrip van je werkgever voor jouw specifieke omstandigheden.
Daarom is het goed als leidinggevenden persoonlijk contact houden met medewerkers. Niet alleen per mail, maar ook de telefoon eens pakken en vragen hoe het ermee gaat. En op zijn tijd een videochat organiseren om als team bij te praten met een kop koffie of lunch.

De spanning stijgt

Mensen raken gefrustreerd en maken zich zorgen. Niet alleen over hoe het werk rond te krijgen, ook over de toekomst. Wie en wat zal er veranderen door deze crisis die nu al zo lang duurt. De emotionele gezondheid staat onder druk.

Onderproductie wordt overproductie

Alles afwerken alsof er niets aan de hand is. Sommige werknemers willen dat en sommige werkgevers verwachten dat ook. Hoe realistisch is dat?

Wees een beetje aardig voor jezelf en je omgeving. Laat je niet verleiden tot het compenseren van uren die minder productief waren. Vergelijk je eigen productiviteit ook niet te kritisch met die van anderen. Thuis werken tijdens corona is voor iedereen anders dan normaal.

Wanneer is het nieuwe weer normaal?

De intelligente lockdown, zoals premier Rutte het noemt, begon op 16 maart en werd vanaf 6 april verlengd tot 28 april 2020. In spanning wachten we af hoe het virus, de samenleving én de economie zich verder ontwikkelen. En of thuiswerken voor veel mensen het nieuwe normaal wordt.

foto: Rolf Hassel via Pixabay

1 Reactie

Laat een Reactie achter