Hoe zinvol is jouw baan?

Hoe zinvol is jouw baan?Maandag 20 augustus. Het was merkbaar drukker op de weg dan afgelopen weken. Duidelijk dat de zomervakantie er voor veel mensen opzit. Zij popelen kennelijk alweer om naar het werk te gaan.

Hoe anders is dat voor mensen die er tegen op zien dat ze weer moeten beginnen. Ik bedoel niet die vrije blije vakantievierders die verschijnselen vertonen van voorbijgaande vakantieblues. Nee ik denk aan al die mensen die hun werk ervaren als zinloos.

Zinloos werk

Voor veel werknemers blijkt dat de harde realiteit. Zij zijn niet gelukkig (meer) in hun werk. Met het verstrijken van de vakantietijd stijgt de weerzin weer terug te “moeten”.
De een ontdekt al snel dat de baan waar hij aan begon, niet bij hem past. Zo iemand vertrekt, als hij slim is, snel. Bij anderen merkt de omgeving het eerder dat er geen match is. En soms groeit de weerstand onmerkbaar langzaam.

Dat is het effect van de gekookte kikker.
Het water warmt zo langzaam op naar het kookpunt. Maar zo langzaam dat de kikker vergeet dat hij er uit kan springen.

Onmerkbaar

Geleidelijk verdwijnt de uitdaging in het werk. Geleidelijk ook kost het werk meer energie dan het oplevert. Het werk inspireert al lang niet meer. De reden om door te gaan is de maandelijkse bijschrijving van het salaris.

Wacht niet af

Ben je niet meer gelukkig op je werk. Kom dan nu zelf in actie. Als jij niets doet, verandert er niets. Hier een paar tips om mee te beginnen:

Er doen verschillende onderzoeken en rapporten de ronde over hoeveel mensen hun werk zinloos vinden. Ik beperk me er hier twee te noemen. S&N onderzoek onder 1900 Nederlandse werknemers en het onderzoek van de economen  Robert Dur en Max Lent onder 100.000 werkenden uit 47 landen.

Antropoloog David Graeber schrijft in zijn boek Bullshit jobs dat er heel veel zinloze banen zijn. Hij is van mening dat duizenden mensen in de westerse wereld hun werk – maatschappelijk gezien – volstrekt overbodig vinden.
Dat boek was voor de de VPRO aanleiding er een Tegenlicht uitzending aan te wijden.

foto: pixabay

Laat een Reactie achter