Hoe zinvol is jouw baan?

Hoe zinvol is jouw baan?Half augustus is het merkbaar drukker op de weg dan de weken ervoor. De zomervakantie zit er voor veel mensen op. Ze popelen om weer aan het werk te gaan.

Hoe anders is dat voor mensen die er tegen op zien dat ze weer moeten beginnen. Ik bedoel niet die vrije blije vakantievierders die verschijnselen vertonen van voorbijgaande vakantieblues.

Zinloos werk

Nee ik denk aan al die mensen die hun werk als volstrekt nutteloos ervaren. Met het verstrijken van de vakantie stijgt de weerzin.
Voor minstens 20% van de werkenden in de westerse wereld blijkt dat de realiteit. En ze werken echt niet alleen bij de bureaucratisch georganiseerde overheden, maar ook bij banken en multinationals.

Onmerkbaar proces

Soms groeit de weerstand zo onmerkbaar langzaam, dat anderen eerder merken dat er iets mis is dan de persoon zelf. Dat is het effect van de gekookte kikker.

Een kikker in een bak water. Dat water warmt langzaam op naar het kookpunt. Dat gaat zo geleidelijk dat de kikker vergeet dat hij er uit kan springen. Het gevolg is duidelijk.

Geleidelijk verdwijnt de uitdaging in het werk. Geleidelijk kost het werk meer energie dan het oplevert. Als dan de balans wordt opgemaakt blijkt de zinloosheid van de werkzaamheden vaak ontluisterend.

De een reageert snel als hij merkt dat de baan niet zinvol is. Die vertrekt. Veel anderen blijven. In afwachting van betere tijden of voor de zekerheid van de vaste baan.

Wacht niet af

Ben je niet meer gelukkig op je werk. Kom dan in actie. Als jij niets doet, verandert er niets. Hier een paar tips om mee te beginnen:

Er doen verschillende onderzoeken en rapporten de ronde over hoeveel mensen hun werk zinloos vinden o.a. S&N onderzoek onder 1900 Nederlandse werknemers.

Antropoloog David Graeber schrijft in zijn boek Bullshit jobs dat er heel veel zinloze banen zijn. Hij is van mening dat duizenden mensen in de westerse wereld hun werk – maatschappelijk gezien – volstrekt overbodig vinden.

Laat een Reactie achter