Staat de Kilimanjaro al op je bucketlist?

Persoonlijke uitdaging, grenzen verleggen op de KilimanjaroHij was zich al maanden aan het voorbereiden. Deze zomer zouden ze gaan, hij samen met zijn vader.
Dat was de afspraak die ze vorig jaar maakten voor zijn vaders zestigste verjaardag. Ze gingen naar Tanzania om de hoogste berg van Afrika te beklimmen, de Kilimanjaro.

Trainen

Zijn vader was in topconditie. Liep elke dag wel 15 kilometer en de laatste tijd ook nog met volle bepakking op wisselend terrein.
Hijzelf zat er minder goed in.
Zijn conditie was sowieso niet top. Hij zat vooral hele dagen achter zijn pc. Hij wilde wel naar de sportclub, maar het lukte gewoon niet. Druk op het werk. Vaak laat thuis. En wat gedoe met zijn vriendin. Dat trainen kwam er niet zo van. En de tijd begon te dringen.

Aan de conditie werken

Dus toen zijn vader voorstelde om een weekendje in de Ardennen te gaan lopen, vond hij dat een goed plan. Daar kon hij drie dagen flink aan zijn conditie werken. Daarna was het alleen nog een kwestie van volhouden. Dat moest lukken die paar laatste weken. Maar het viel vies tegen.

De Kilimanjaro is er een uit de makkelijke categorie, voor bergbeklimmers wel te verstaan.
De makkelijke route duurt 9 dagen. Dat geeft meer tijd om te acclimatiseren dan de kortere routes. Het lichaam kan zich dan lichaam geleidelijk aanpassen aan de hoogte. Waardoor de kans op hoogteziekte door zuurstoftekort vermindert. Hoogteziekte geeft klachten als vermoeidheid, hoofdpijn en misselijkheid.

9 dagen vol uitdagingen

Zijn vader ging als een jonge bok, terwijl hij voor pampus achterbleef.
Voor hem was het afzien. Het begon de tweede dag al. Hij kreeg last van allerlei problemen, fysiek en mentaal. Alsof alle opgebouwde stress van de laatste weken in een keer naar buiten wilde.

De top niet gehaald

En de afdaling was zo mogelijk nog lastiger.
Ook al is hij zichzelf flink tegen gekomen die dagen, toch houdt hij een voldaan gevoel aan de reis over. In plaats van oog voor de wonderschone omgeving, was hij druk met zelfreflectie. Hij verlegde heel wat eigen grenzen. Geen coachtraject of persoonlijke ontwikkelingstraining die hij had gevolgd, kan daar tegenop. Een unieke ervaring die hij voor geen goud had willen missen.

Welke uitdaging staat er op jouw bucketlist?

foto: Sergey Pesterev, Unsplash

2 Reacties

Laat een Reactie achter