Ben jij wie je wilt zijn?

Zelfreflectie voor antwoord op levensvragen

De juiste vraag op het juiste moment geeft inzicht en verheldert. Eerder schreef ik al over de vragen van Proust voor meer zelfinzicht.

Hieronder staan vragen die verder gaan.
De waarde ervan zit hem in de uitdaging die de vraag voor jou heeft. Het is de moeite waard om de vragen hun werk te laten doen, mogelijk is het een begin van een verandering.

Hoe ziet jouw ideale dag eruit?

Heb je daar geen antwoord op. Doe je maar wat zonder plan of richting? Ga dan eens terug in je herinnering. Denk aan een dag waar je met een goed gevoel naar terugkijkt. Wat deed je toen? Wat was er zo fijn? Hoe kunnen die positieve gevoelens je leiden bij het richting geven van je leven, zowel op je werk als privé.

Met wie breng je je tijd door?

Goethe zei ooit, zeg me wie je vrienden zijn en ik vertel je wie je bent. Met andere woorden kies je vrienden en collega’s zorgvuldig, want je omgeving heeft meer invloed op je dan je denkt. Wil jij iets bereiken, maar begrijpt je omgeving niets van jouw doel dan zal je het nooit bereiken.

Doe jij jouw taak?

Doe jij jouw deel van het werk? Of ben jij vooral enorm druk met andere mensen, niet urgente en onbelangrijk zaken of met uitstelgedrag?

Wie is verantwoordelijk?

Verspil je tijd niet met zaken waar je geen invloed op hebt. Jij gaat over je gedachten, gevoelens en je acties Je hebt geen controle over andere mensen, het weer of op externe gebeurtenissen. Concentreer je op wat van jou is en wat niet.

Wat wordt het, denken of doen?

Doe je wat je wilt doen of blijft het bij nadenken over wat je ooit eens wilt gaan doen?

Wat mis je als je ervoor kiest om je zorgen te maken?

Laat je emoties niet de controle overnemen. Overwin de irrationele emoties want ze leiden je af van de realiteit en je nuchtere verstand.

Wat is het allerbelangrijkste voor je?

Je familie, geld, je baan of hobby? Het maakt niet uit wat het is, maar kies er voor. Maar laat je niet gek maken door ‘succesvolle’ anderen, want wat je ziet is alleen de buitenkant.

Voor wie heeft wat je doet betekenis?

Je bent wat je doet. Ben jij wie je wilt zijn?

Niet elke vraag zal je je op dit moment aanspreken. Doe deze vragen over een half jaar nog eens. Goed mogelijk dat de juiste vraag er dan wel bij staat.

Dit is een vrije bewerking van een artikel van schrijver Ryan Holiday, op Medium.

foto: Priscilla Du Preez via Unsplash

Laat een Reactie achter