Omgaan met verschillende waarheden

Mondkapjes en plastic handschoenen in tijden van coronaHet corona virus waart al weer enkele maanden rond in de wereld. Langzaamaan komt er weer wat bewegingsruimte. Scholen pakken de draad weer op en er zijn weer dagelijkse filemeldingen.

De verplichte sociale afstand houdt de gemoederen nog flink bezig. Of het nu het dragen van mondkapjes betreft of met duizenden bij elkaar op de Dam staan, terwijl we overal anderhalve meter afstand houden.

Veiligheid en gezondheid

Is het wel veilig om over straat te gaan zonder mondkapje?
Ja zegt de heer Van Dissel, baas van het RIVM¹.
Nee zeggen andere deskundigen – en daar zijn er veel van.
Op basis van wetenschappelijk onderzoek houdt Van Dissel vol dat niet medische mondkapjes beperkt bijdragen tegen de verspreiding van het coronavirus.De sociale anderhalve meter afstand en handen wassen met water en zeep zijn veel effectiever.

Verplicht in het openbaar vervoer

Toch adviseerde de overheid tot 1 juni 2020 mondneusbescherming in het openbaar vervoer te dragen. Niet uit zelfbescherming, maar om anderen te beschermen.

Nee het was niet verplicht, dat werd het pas vanaf 1 juni. Vanaf die dag kan je geweigerd worden en riskeer je zelfs een boete van 95 euro.

Het gebruik van medische mondkapjes in het OV is verboden. Die zijn bestemd voor mensen in de zorg. Logisch. Maar … ga je met het vliegtuig, dan zijn ze juist verplicht. Natuurlijk kun je je daar iets bij voorstellen. Je zit meestal langer in een vliegtuig dan in de trein. Maar al die dubbele boodschappen zijn wel verwarrend.

Trouwens wat te denken van die chirurg waar ik voor controle van een gebroken pink kwam? Hij droeg geen mondkapje en geen handschoenen.

Plastic handschoenen, geen plastic afval

Doen! zei de minister duidelijk. Maar toch klopte dat niet. Die handschoenen zijn namelijk niet van plastic, maar van latex. En waar hoort latex, jawel bij het restafval zo corrigeerde het nieuws. Bij het restafval? Dat is raar, want latex komt van de rubberboom. Waarom dan niet bij het GFT?

Wat is meer waar?

Er is sprake van verschillende waarheden. Toch verwarren die dubbele boodschappen. Ze brengen onrust, maken onzeker en voeden de angst. Want wat klopt er nou wel en wat niet? Wat zijn de feiten? Maar ook spelen er bij de beslissingen belangen mee.

Verwarring en creativiteit

De crisis rondom corona roept niet alleen verwarring op ook de creativiteit blijkt grenzeloos. Toen duidelijk werd dat de mondmaskers meer en meer het straatbeeld gingen bepalen, verschenen dit soort video’s met de sok als basis.

¹Aan het begin van de Corona crisis was het RIVM de belangrijkste informatiebron voor de overheid.

foto: Alexas_Fotos via Pixabay

1 Reactie

Laat een Reactie achter