Met 9 stappen ontspannen je bed in

Niet alleen ouders met jonge kinderen hebben gestoorde nachtrustGoede nachtrust
de onderschatte gezondheidsfactor.

Voor een gezond lichaam is nachtrust minstens zo belangrijk als gezonde voeding. Je denkt misschien aan 4 uurtjes per nacht genoeg te hebben. Toch heeft zelfs een volwassene minstens 7 uur slaap nodig!

Ongestoorde nachtrust

Echt niet alleen voor jonge ouders een uitdaging. Ook stressfactoren op het werk houden veel werkenden uit slaap.

Met wat voorbereiding is het mogelijk een vorm van persoonlijke slaaphygiëne te ontwikkelen. Dat al begint met ontspannen op een vaste tijd naar bed gaan en opstaan. Hieronder nog wat ideeën waaraan je kunt denken om een eigen slaaproutine te ontwikkelen.

1. Zoek afleiding

Door ’s avonds voor het slapen gaan nog wat te lezen. Iets dat je hersenen geen inspanning kost, dus niet de vergaderstukken voor morgen. Sommigen vinden afleiding met het maken van een woordpuzzel. En zelfs legpuzzels zijn weer populair.

2. Weg met het blauwe licht

Ligt je mobieltje ’s nachts naast je kussen? Doe maar niet. Dan hoef je ook de verleiding er even op te klikken niet te weerstaan als je wakker ligt. Wil je ’s nachts af en toe weten hoe laat het is, koop een wekker.

Blauwe licht, dat is het schijnsel van die apparaten houdt je hersenen wakker. Omdat het nog dag lijkt, maakt je lichaam het slaaphormoon melatonine niet aan. Natuurlijk kun je melatonine kopen, maar waarom zou je als je lijf het zelf aanmaakt. Om te voorkomen dat je niet genoeg diepe REM slaap krijgt, heeft het zin om tv, laptop en mobieltje een uurtje voor je naar bed gaat helemaal uit te zetten.

3. Hapje & drankje

Te laat, te veel of te zwaar eten kan de slaap flink in de weg zitten. Beter is het om ’s avonds na 8 uur alleen nog wat fruit en een kop thee te nemen.

4. Schrijvend je bed in

Piekerend je bed in is niet fijn. De remedie om spinsels uit je hoofd te halen is ze op papier te zetten. Houdt de dag van morgen je bezig, schrijf het van je af. Ben je bang iets te vergeten, maak een lijst. Leg eventueel potlood en papier bij je bed.

5. Te stil

Vind je het moeilijk in slaap vallen als het te stil is? Kies dan voor een podcast met zachte muziek of zet een luisterboek op.
Ook een fijne oplossing als je juist last hebt van krakende, piepende of snurkende geluiden.

6. Koester het donker

Heb je last van invallend licht door langsrijdend verkeer of lantaarnpalen? Denk eens aan slaapmaskertje of wat radicaler, een verduisteringsgordijn.

7. Ademhalen in bed

Lig je in het donker lekker tussen de lakens, doe een ademhalingsoefening. Of probeer die gratis Headspace app eens.

8. Uiterste redmiddel

Ga niet te snel je bed uit. Maar lig je na twintig minuten malen en draaien nog rusteloos naar het plafond te staren, zoek dan afleiding.

9. De volgende dag

Heb je alles gedaan voor een ontspannen nacht. Start dan ook de nieuwe dag relaxed. ’s Avonds de ontbijttafel dekken geeft al rust.

Als je gewend bent aan een vast patroon, dan kost het geen moeite meer om vol te houden.

Slaap lekker!

foto: PublicDomainPictures via Pixabay

Laat een Reactie achter