Wat doet schaamte met een organisatie?

Een organisatie die niet zijn verantwoordelijkheid neemt, laat medewerkers in de steek

Ze werkte er met plezier. Maakte er nooit een punt van om wat langer te blijven en altijd bereid iemand te helpen.

Ja Mary was een bescheiden. Maar de laatste tijd was ze wel erg stil. Ze kwam ook geen minuut te vroeg meer en vertrok precies op tijd. Er werd gefluisterd over gedoe met een collega.

Enkele weken later was hij weg. Geen afscheid, geen verklaring, helemaal niks. In plaats van een promotie was die populaire, altijd vrolijke man in alle stilte vertrokken.

Het was te toevallig en voeding voor het geruchtencircuit. De man kreeg steunbetuigingen van collega’s. Mary werd de zondebok. Dat zette de werksfeer flink onder druk. Hoewel enkele collega’s wisten wat er speelde, kreeg ze geen openlijke steun. Na enkele weken werd de situatie zo onwerkbaar dat ze ontslag nam. 

Wat vooraf ging …

Collega zoekt toenadering

De populaire collega was gecharmeerd van Mary. Eerst zocht hij toenadering, maar werd opdringeriger toen ze niet op hem inging. Ze liet hem weten dat hij moest stoppen. Dat ze niet wilde dat hij steeds een arm om haar heen sloeg. Een andere collega die erbij stond waarschuwde hem ook nog eens. Maar hij bleef haar opzoeken.

Formele klacht

Op aandringen van een vriendin vertelde Mary het haar leidinggevende. Die schakelde de vertrouwenspersoon in. Er werd een onderzoek ingesteld. Daarna ging het snel, het gedrag van de man was grensoverschrijdend. Ze moest aangifte doen.

Open kaart

Externe deskundigen adviseerden de directie direct de medewerkers te informeren. Daar was een soort draaiboek voor. Collega’s moesten weten wat er aan de hand was. Dit om geruchten te voorkomen.

Mondje dicht

De directie legde dat advies naast zich neer. In plaats daarvan kregen alle betrokkenen een spreekverbod. Niets mocht er over de kwestie naar buiten komen. Als organisatie met een prominente plek in de samenleving kon de directie zich geen schandaal veroorloven. Vragen werden niet beantwoord.

Doel bereikt, schaamte voorbij?

Nee, natuurlijk heeft de directie haar doel niet bereikt. Geruchten blijken hardnekkig en de aangerichte schade juist groter. En niet alleen bij de direct betrokkenen. Ook voor de omstanders. de mensen die vonden dat ze partij moesten kiezen is er iets veranderd. Het vertrouwen in collega’s onderling en de leiding is weg. De eerst zo fijne collegiale sfeer binnen het bedrijf is verpest. De een na de ander zoekt zijn werkgeluk nu buiten de deur.

Als een struisvogel de kop in ’t zand steken is dus geen optie, openheid wel.

foto: Mikkel Frimer-Rasmussen via Unsplash

Laat een Reactie achter