Een eerste ontmoeting, hoe maak jij contact?

Ontmoeting, kennismaken en contactYes! je bent uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek.
Je eerste werkdag in een nieuwe baan.
Of je hebt de stoute schoenen aangetrokken en gaat naar die netwerkbijeenkomst.
Hoe reageer jij als je kennismaakt?

De eerste 30 seconden

Ze zijn bepalend voor misschien wel de rest van je leven. Zo snel bepaal jij jouw indruk van de persoon die tegenover je staat. En wat blijkt, meestal klopt het ook nog. Vaak is er heel wat bewijs nodig om jou van dat beeld af te brengen. De impact van die eerste indruk is dus enorm. Maar hoe komt dat tot stand?

Het zit in in onze waarneming

‘Waarneming, ook wel perceptie genoemd, is het proces van het verwerven, registreren, interpreteren, selecteren en ordenen van zintuiglijke informatie.’ (Wikipedia)

Al vanaf onze vroegste jeugd slaan we waarnemingen van onze zintuigen (we hebben er vijf, horen, zien, ruiken, voelen en proeven) op in onze hersenen. Door de jaren heen ontstaat er een vernuftig netwerk met kruisverbindingen tussen de opgeslagen gegevens in onze hersenen. Een ingebouwde computer zeg maar, die bliksemsnel werkt.

Als wij een onbekende tegemoet gaan toetsen we nieuwe waarnemingen met de opgeslagen data in ons brein. Op basis daarvan vormen wij onze mening al bij de eerste blik of handdruk. En maak je geen zorgen, we doen het allemaal.

Contact maken

Er speelt nog iets anders. Contact pakt het meest positief uit als we iets van onszelf herkennen in de ander. In woordgebruik, gezichtsuitdrukking, gebaren, houding en manier van doen.
Afstemmen gaat dan meestal vanzelf, alsof je elkaar al jaren kent. Je hoeft niet na te denken over wat en hoe je gaat zeggen.
Soms gaat het contact moeizaam. Dan heb je het gevoel op eieren te lopen en het idee dat alles wat je zegt verkeerd valt.

Hoe verder

Betreft het een netwerkbijeenkomst dan onderbreek je het gesprek omdat je aan de overkant een bekende ziet. Gebeurt het tijdens een sollicitatiegesprek dan ligt het wat lastiger.
De meeste sollicitanten krijgen dan de neiging nog harder te werken. Nog meer te vertellen. Maar juist dat verkleint de kans op succes.
Beter neem je wat afstand. Ga je denkbeeldig, of zelfs fysiek als je durft, wat achterover leunen. En dan richt je je volledig op wat de anderen van je willen horen. Maak contact door goed te luisteren en aansluiting te zoeken. Dat doe je door goed op hun woorden en gedrag te letten. Krijg jij de indruk dat dit bedrijf niet bij je past dan kun je ervoor kiezen dat direct te zeggen. Het is of het eind van het gesprek of zij kiezen voor een andere insteek.

foto: 123rf

Laat een Reactie achter