Hoe vraag je een aanbeveling op LinkedIn?

Hoe vraag je een aanbeveling op LinkedInHet is veel eenvoudiger dan ik dacht! zei hij breed lachend. Zijn eerste aanbeveling op LinkedIn had hij binnen. In plaats van zelf te vertellen hoe goed hij was, had hij nu zwart op wit van zijn vorige manager.

Aanbevelingen op je profiel

Bij het bouwen aan je netwerk draait het niet om zoveel mogelijk contacten op de teller. Ben je werkzoekend dan zijn aanbevelingen nog belangrijker.

Waardering samenwerking

Vraag het de mensen met wie je hebt samengewerkt. Denk aan een (oud) leidinggevende, een collega of een klant. Dat soort recensies van jouw manier van werken, je dienst of product is belangrijk op je LinkedIn profiel.

Vragen mag, moet zelfs

Ga als volgt te werk:

1  Ga naar LinkedIn

2  Klik op “Mijn netwerk” (het tweede icoontje rechts van het zoekkader)

3  Links zie je dan het aantal connecties dat jij hebt en daaronder “Alles weergeven”, klik daarop.

4  Dan zie je al je contacten onder elkaar staan, klik op de persoon van wie je een aanbeveling wilt.

5  Dan kom je op zijn of haar pagina. Onder de foto en de inleidende tekst, staat een blauw blokje “Bericht” en rechts daarvan een transparant blokje “Meer daarop moet je klikken.

6  Er verschijnt dan een menu met verschillende opties, de een na laatste is “Om een aanbeveling vragen” de onderste “aanbevelen”.

7  Vervolgens kom je in een scherm waar bovenaan staat “Vraag … om u aan te bevelen” en daaronder “Help ons uw verzoek te personaliseren”. Om door te kunnen selecteer je eerst de relatie die je met de persoon hebt en welke functie jij toen had. (Maak dit niet al te ingewikkeld dat is meer info voor LI dan dat het voor jou iets toevoegt.)

8  Klik linksonder op “volgende”. Je komt dan in het veld dat er toe doet. Dit is de ruimte voor je verzoek. Haal de standaard zin weg. Net als bij een uitnodiging schrijf je een persoonlijk verzoek.

9  En heb je een mooie aanbeveling ontvangen, accepteer hem en bedank de gever voor de moeite. Open deur, maar toch 🙂

Oh ja,

Als je iemand vraagt om een aanbeveling, dan moet je wel met elkaar gelinked zijn. Nog geen 1ste graadscontact? Begin met een uitnodiging.

Wat staat er in een aanbeveling?

De aanleiding, de dienst of het product en wat je bijzonder hebt gewaardeerd. En als het even kan wat het resultaat was of wat het je heeft opgeleverd? Het hoeft geen heel verhaal te worden, houd het kort en krachtig.

Handje helpen

Veel mensen zijn best bereid een aanbeveling voor je te schrijven. Maar omdat het voor hen geen prioriteit is, schuiven ze het voor zich uit. Ook vinden ze het wel lastig om een passende tekst te bedenken. Help ze een beetje door aan te geven waarvoor je graag een aanbeveling van ze krijgt. In het gekste geval kun je zelf een tekstje voorbereiden.

Voor wat hoort wat?

Nee hoor, helemaal niet nodig. Het komt zelfs wat ongeloofwaardig als je aanbeveling uitruilt.

Maar wil jij iemand graag een aanbeveling geven. Doen! Daarvoor gebruik je dan de onderste optie “aanbevelen” bij stap 6. Altijd een prettige verrassing.

Succes!

Laat een Reactie achter