Hoe vraag je een aanbeveling op LinkedIn?

Hoe vraag je een aanbeveling op LinkedIn

Het is veel eenvoudiger dan ik dacht! zei hij breed lachend. Zijn eerste aanbeveling op LinkedIn had hij binnen. In plaats van zelf te vertellen hoe goed hij was, had hij het nu zwart op wit van zijn vorige manager.

Aanbevelingen op je profiel

Bij het bouwen aan je netwerk draait het niet om zoveel mogelijk contacten op de teller. Als je werkzoekend bent dan zijn naast relevante contacten, actuele aanbevelingen belangrijker.

Vragen mag, moet zelfs

Aanbevelingen van leidinggevenden tellen dan nog net wat zwaarder dan aanbevelingen van collega’s. Vraag het aan de mensen met wie je hebt samengewerkt. Denk aan een (oud) leidinggevende, een klant of collega. Recensies van jouw manier van werken, de dienst of het product dat jij hebt geleverd is belangrijke informatie op je LinkedIn profiel.

Handje helpen

Veel mensen zijn best bereid een aanbeveling voor je te schrijven. Maar omdat het voor hen geen prioriteit heeft, schuiven ze het voor zich uit. Een vriendelijke bevestiging van de toezegging doet dan wonderen.

Ga als volgt te werk:

1  Ga naar het LinkedIn profiel van de persoon die bereid is een aanbeveling voor je te schrijven.

2  Klik op de knop links van Bericht op Meer …  en klik dan op ” Om een aanbeveling vragen

3  Vervolgens kom je in een scherm “Help ons uw verzoek te personaliseren”. Om door te kunnen selecteer je eerst de relatie die je met de persoon hebt en welke functie jij toen had. (Maak dit niet al te ingewikkeld dat is meer info voor LI dan dat het voor jou iets toevoegt.)

4  Klik op Volgende. Je komt dan in het veld dat er toe doet. Dit is de ruimte voor je verzoek. Haal de standaard tekst weg en schrijf een persoonlijk bericht.

5  En heb je een mooie aanbeveling ontvangen, accepteer hem en bedank de gever voor de moeite. Open deur, maar toch 🙂

Oh ja,

Als je iemand vraagt om een aanbeveling, dan moet je wel met elkaar gelinked zijn. Nog geen 1ste graadscontact? Begin met een uitnodiging.

Wat staat er in een aanbeveling?

De aanleiding, de dienst of het product en wat je bijzonder hebt gewaardeerd aan de persoon. En als het even kan wat het resultaat was of wat het je heeft opgeleverd? Het hoeft geen heel verhaal te worden, kort en krachtig is genoeg.
Soms vinden mensen het lastig een passende tekst te bedenken. Help ze dan door aan te geven waarvoor je graag een aanbeveling van ze krijgt. In het gekste geval kun je zelf een tekstje voorbereiden.

Voor wat hoort wat?

Nee hoor, helemaal niet nodig. Het komt zelfs wat ongeloofwaardig als je aanbeveling uitruilt.

Maar wil jij iemand graag een aanbeveling geven. Doen! Altijd een prettige verrassing.

2 Reacties

Laat een Reactie achter