9 strategieën tegen onzekerheid

Doe wat aan onzeker over je uiterlijk of je kunnenMet een verzekering dek je onzekerheid voor vervelende calamiteiten af. Lastiger ligt het met je eigen onzekerheid.

Als je wel wilt

…, maar niet durft. Omdat je bang bent niet slim of aantrekkelijk genoeg te zijn. Daartegen is geen verzekering, die bal ligt bij jou.

9 strategiën

om die bal op te pakken

  1. Een positief zelfbeeld begint met zelfacceptatie. Dus stop maar met zelfkritiek. Heb de moed om niet perfect te zijn.
  2. Voel je spanning, begin dan met rustig en diep adem te halen. Leun wat achterover in je stoel. Lukt het je dan ook nog met een wat lagere, rustige stem te praten dan toon je ontspannen en kom je al meer zelfverzekerd over.
  3. Onzekerheid zit ook in woorden. Wat verwacht jij als ik zeg Ik zal het eens proberen? Klinkt niet erg overtuigend hè. Train jezelf in het gebruik van actieve, duidelijke taal. Je gaat het doen, je wilt iets.
  4. Ging er wat verkeerd? Jammer. Kan gebeuren. Erken dat je een fout hebt gemaakt. Geef niet eerst de schuld aan anderen of de omstandigheden.
  5. Lees eens een biografie van iemand die je bewondert. Hoe zet die persoon zijn kwaliteiten in en wat kun jij daarvan leren.
  6. Loop rechtop en actief. De manier waarop je loopt heeft effect op je eigen gevoel, maar ook op je uitstraling.
  7. Ben je ontevreden over je lijf? Schrijven helpt. Dit is de conclusie in het proefschrift Body Matters van Jessica Alleva. Schrijf over wat je lijf allemaal kan en doet, zoals bewegen, ruiken, denken, proeven, iets maken, koken, tuinieren. Dus betrap je jezelf op kritische gedachten over wat er niet deugt aan je lichaam. Klim een uurtje in de pen en geef aandacht aan alles wat wel oké is.
  8. Geloof in jezelf. Als jij ambitie hebt, wilt groeien doe dat dan. Negeer je omgeving die het je met goede bedoelingen afraadt. Luister ook niet naar dat stemmetje in je hoofd dat telkens zegt “dat kan je toch niet”. Zet door en heb vertrouwen in jezelf.
  9. Jij bent jij, vergelijk jezelf niet met anderen. Want, zoals Loesje zegt, daar zijn er al zoveel van.
Meer lezen:

foto: 123.rf

1 Reactie

Laat een Reactie achter