Hoezo maakt niks doen productiever?

Vergeet de tijd weer eens, net als vroegerNiets doen is vrije tijd waarin je nergens mee bezig bent. Niets doen is functioneel lui zijn. En dat hebben we soms hard nodig.

We MOETEN ontspannen

Het braak laten liggen van grond is een mooie metafoor voor niks doen. Door een poos niets te zaaien krijgt de grond tijd om te herstellen, dat voorkomt roofbouw en uitputting.

Hoe nutteloos niks doen ook voelt, ook wij mensen hebben hersteltijd nodig. Tijd om op te laden om het werk te doen dat gedaan moet worden.

Niks doen, actief bijtanken

Om productief te blijven doe je er goed aan dat bijtanken structureel te plannen. Het is geen kwestie van het jezelf gunnen, het is een kwestie van zorg. Zorg voor jezelf in de eerste plaats en zorg voor je omgeving.
En nee, je hoeft geen argumenten te zoeken om jezelf te verdedigen. Want ook al doe jij even niks, je brein is altijd bezig.

Vergelijkingen gaan mank

Vergelijk niksen niet met uitstelgedrag, want dat is ongepland. Bewust niks doen zet je in je agenda.

Vergelijk niksen ook niet met mindfulness, want niksen is volkomen doelloos. Je hoeft dus zelfs niet je best te doen om in het moment te blijven.

Durf lui te zijn

Rust, ontspanning, wat voor je uit staren of wandelen naar nergens doen wonderen. Kortom doe je smartphone uit en durf lui te zijn.

Tip: Vergeet net als toen je kind was de tijd weer eens.

“Ons” niks doen een begrip in de wereld

Waren enkele jaren terug de Deense en Zweedse levensstijl Hygge en Lagom populair. Nu krijgt ons Nederlandse Niksen alle aandacht in de pers. Ja jij wist het misschien ook niet, maar het is typerend voor onze lifestyle. Grote onzin, maar internationaal halen we de pers.

Zo kopt Time met de tekst Niksen Is the Dutch Lifestyle Concept of Doing NothingAnd You’re About to See It Everywhere.
Een Nederlands boek met Niksen in de titel heb ik nog niet gevonden. Wel een boek van Alan Lightman, een Amerikaanse gepensioneerde professor In Praise of Wasting Time. Hij doet daarin een oproep meer tijd te verspillen. Maar dat staat los van ons Niksen.

foto: Gratisography
metafoor: Bonnie Tsui, The New York Times

Laat een Reactie achter