Welke invloed heeft een leidinggevende op de sfeer?

Welke invloed heeft een leidinggevende op de sfeerAl een poosje voelde ze zich niet lekker. Ze had allerlei vage klachten. Het einde van het jaarcontract kwam in zicht.

De eerste maanden ging het goed. Leuk werk, fijne collega’s, ook de waardering van haar leidinggevende was positief.

Hier wilde ze wel blijven. Na alle teleurstellingen de afgelopen jaren had ze eindelijk de juiste plek gevonden.

Een nieuwe leidinggevende

Hij kwam drie maanden geleden. Een man die zich behoorlijk liet gelden. Alles moest anders. De vrijdagmiddagborrel, waar collega’s ontspannen met elkaar de uitdagingen van de week doornamen, schafte hij direct af. Er moest gewerkt worden. Ook dat laatste uur van de werkweek!

Het ging al mis bij de kennismaking

Dus jij bent die dame met een jaarcontract. Dat was het enige dat hij zei toen hij haar tegen het lijf liep. Verder niks. Waar zij zich mee bezighield, leek hem niet te interesseren.

Invloed op de sfeer

Het plezier in het werk en met de collega’s waren verdwenen. Niet alleen bij haar, iedereen fluisterde. Die fijne sfeer van er met zijn allen voor gaan was weg. Het was zo anders allemaal.

Blijven of weggaan

Ze wist het niet meer. Ze voelde zich rot, maar niet rot genoeg om zich ziek te melden. Daarom vroeg ze een paar dagen vrij. Ze had wat tijd voor zichzelf nodig. Tijd om te overdenken wat ze moest doen. Maar haar baas weigerde. Hij zei botweg dat ze geen vakantiedagen kon opnemen. Ze was tenslotte maar tijdelijk en er was teveel werk. Het kwam niet uit. Op haar vraag wanneer het dan wel zou kunnen, liet hij haar onomwonden weten dat het er niet in zat tijdens haar contractperiode.

Einde verhaal

Bekomen van de schrik over deze afwijzing wilde ze graag nog een gesprek met hem. Maar hij gaf aan geen tijd te hebben. Tijdens een afspraak met de bedrijfsarts vertelde ze over haar klachten, de pijn, de spanningen, de slapeloze nachten. Hij vermoedde een burn-out en adviseerde om even thuis te blijven. Dat even werden enkele maanden. Het contract werd beëindigd.

Verbinding en aansluiting

Na talloze klachten van de andere medewerkers eindigde ook het tijdelijke contract van de leidinggevende. Hij had mooie papieren maar paste niet bij de bedrijfscultuur.
Aansluiting en verbinding zijn belangrijke factoren voor een gezonde werkomgeving. Daarvoor is het nodig te zoeken naar de juiste match. Niet alleen voor medewerkers ook voor leidinggevenden. Helaas voor haar kwam het bedrijf daar te laat achter.

foto: 123rf

2 Reacties

Laat een Reactie achter