Wat gebeurt er met je als je alles kwijtraakt? Als je zekerheden wegvallen. Hoe blijf je onder alle omstandigheden jezelf?
De stoïcijnen komen ons daarbij te hulp volgens de Deense psycholoog Svend Brinkmann. In zijn boek Standvastig beschrijft hij hoe de ideeën van die filosofen je helpen om tot rust én in actie te komen.
Standvastig
Een mooie metafoor voor geworteld zijn. Je niet van je stuk laten brengen.
Maar hoe doe je dat in tijden van onzekerheid zoals we nu kennen? Nu we ons op allerlei manieren proberen te wapenen tegen de gevolgen van het coronavirus.
Stilstaan is geen optie
Verandering lijkt de enige stabiele factor in ons leven. We moeten ons voortdurend aanpassen. Meebewegen en liefst een beetje snel.
Zelfs nu tijdens de coronacrisis het dagelijks leven plat ligt moeten we ons ontwikkelen. De sociale media overspoelen ons ermee. Is het niet met het onuitputtelijke aanbod aan mogelijkheden voor live-video’s en -teamvergaderingen vanuit je woonkamer. Dan zijn het wel de aanbiedingen voor het volgen van workshops, trainingen en meer. We hebben immers tijd over.
Uit verzet tegen die voortdurende ontwikkelingsdrang, schreef Brinkmann dit boek. Ver voor de coronacrisis.
De tijd waarin we leven noemt hij een accelererende cultuur. Een tijd waarin we permanent op de toekomst gericht zijn. Hij stelt voor dat we in plaats van hijgend achter ons zelf aan te rennen wat meer stil te staan en contact te maken met onze wortels. En daar helpt volgens hem de stoïcijnse levensfilosofie bij.
Maak je niet druk over situaties waar je toch niets aan kunt veranderen.
Niet alles is oplosbaar hoe hard je je best ook doet.
Wat we kunnen leren van de stoïcijnen
In zijn boek beschrijft Brinkmann zeven stappen uit de filosofie. Hieronder kort samengevat:
Oefen je in zelfcontrole
Doe iets waar je geen zin in hebt. Biedt weerstand tegen je impulsen en geef niet toe aan je innerlijke stem. Zo wapen je tegen onvermijdelijk toekomstig ongemak. Volgens de stoïcijnen is wilskracht vergelijkbaar met een spier die je kunt trainen om sterker te worden.
Concentreer je op een negatieve toekomst
Sta er dagelijks bij stil dat je eens dood gaat. Zo wapen je je tegen slechte tijden en waardeer je het dagelijks leven meer. Leef elke dag alsof het je laatste is.
Oefen jezelf in nee zeggen
Zeg nee tegen dat wat jij onzin vindt. Sta jezelf toe te aarzelen of te twijfelen. Scherper. Twijfel je niet, vraag je dan af of je dat misschien beter wel moet doen. Zo werk je aan je gemoedsrust, wees niet bang iets te missen.
Controleer je gevoelens
Accepteer het negatieve zonder boos te worden. Humor en omdenken helpen om emoties te onderdrukken. Zo kies je voor waardigheid.
Lees romans
Stop met zelfhulpboeken en (auto)biografieën van succesvolle anderen. Zo voorkom je dat je je gek laat maken met onbereikbare beloften en wegen naar geluk en rijkdom.
Sta stil bij het verleden
Je leven is een geheel met je je verleden. Je verleden biedt je houvast en geeft je wortels. Je verleden heb je nodig om jezelf te begrijpen. Gun jezelf het recht om stil te staan in plaats van altijd verder.
Tja en dan deze nog, niet Brinkmanns laatste punt: Ontsla je coach.
Stop met naar binnen kijken. Kijk liever naar buiten. Verdiep je in kunst, cultuur en de natuur.
Voor wie de populaire stoïcijnen?
De stoïcijnse filosofie is meer dan 2000 jaar oud maar actueler dan ooit. Wil je meer over deze levensfilosofie weten, dan hoef je niet lang te zoeken. De laatste jaren krijgt deze filosofie veel aandacht. Niet alleen in boeken, dagbladen en tijdschriften als Flow, ook op YouTube vind je verschillende filmpjes. Handig om te weten nu je tijd over hebt 😉