Hoe moeilijk is het om te kiezen?

Keuzestress Hoe moeilijk is het om te kiezen?Een JA voor het een, is NEE tegen iets anders. Dat is de consequentie van kiezen. Je hebt het allemaal zelf in de hand.

Het hebben van keus geeft de indruk vrij te zijn. Maar de keuzes zijn zo eindeloos dat kiezen soms meer krijgt van een soort kramp. We blijven wikken en wegen.

De keus moet perfect zijn

En als het anders uitvalt dan gedacht, tja dan is het eigen schuld.

Hadden we maar …..

Herken je dat rondtollen?

Wat als ik …, dan heb/kan/weet ik niet … 

Zet je creativiteit in

Bedenk zelf drie oplossingen voor je probleem. Lukt dat niet, doe het dan eens voor het probleem van iemand anders. Het is een leuk spel dat je creativiteit stimuleert om zoveel mogelijke oplossingen te vinden.

Schakel hulp in

Ja ik weet het, iemand vragen je te helpen is al een moeilijke keuze. Onderzoek samen al je mogelijkheden waaruit je kiezen kunt. Met onderzoeken bedoel ik ook echt doorvragen naar wat jij echt wilt. Wat voor jou zelf belangrijk is en wat juist niet. Wat je kompas of – zo je wilt – je innerlijke stemmetje zegt. Het is dus absoluut niet een goedbedoeld advies wat je vraagt. Ook niet wat de ander zou doen als hij in jouw schoenen stond. Daar schiet je niets mee op.

Visualiseer de uitkomst

Zeker weten hoe je keus uitpakt weet je niet, maar je kunt je er wel een voorstelling van maken. Visualiseer hoe de situatie er uit ziet als je een bepaalde keuze hebt gemaakt. Doe dat met al je keuzemogelijkheden en beeld je zo sterk mogelijk in hoe jouw wereld er dan uit ziet.

Soms vraagt een beslissing tijd

Neem die ook. Maar maak er geen multitasking dingetje van, zoiets dat steeds opplopt en om je aandacht vraagt. Laat het rusten. Ab Dijksterhuis, hoogleraar in het onderbewuste en intuïtief denken, adviseert om een dag na te denken over de voor jou drie belangrijkste punten. Slaap er een nachtje over en beslis pas de volgende dag.

Accepteer je keuze

Het is zoals het is. Leg je neer bij de keus die je hebt gemaakt. Blijf niet jezelf kwalijk nemen dat je verkeerd hebt gekozen. Op het moment dat je dat deed, had jij daarvoor je redenen. En ja, natuurlijk is achteraf iedereen de wijste. Kijk niet terug, maar vooruit. Klaar is klaar.

foto: 123.rf

Laat een Reactie achter