Wat betekent kantoortuin voor introvert?

Samenwerken of alleen in de kantoortuin

Je afsluiten van de omgeving in de kantoortuin

Om iets voor elkaar te krijgen is concentratie belangrijk. Elke storing tijdens het werk kost minstens 10 minuten om de draad weer op te pakken.

Focus in kantoortuin

Wat dat betreft is een kantoortuin een crime. Het constante rumoer van bewegende, pratende, lachende collega’s verstoort de concentratie.

Het kost de meeste mensen veel moeite de focus gericht te houden. Geen verrassing dus dat het open kantoor voor introverte mensen helemaal een drama is.
Liesbeth Smit¹ noemt de kantoortuin zelfs de levende hel voor introverten.

Arbeidstevredenheid

Voor introverte mensen pakt de  wisselwerking met de omgeving van de kantoortuin negatief uit. Dit in tegenstelling tot hun extraverte collega’s. Voor wie al die verstorende omgevingsfactoren juist bijdragen aan welbevinden en werkplezier.

Van ontmoetingsparadijs naar zolderkamer

De kantoortuin blijkt in de praktijk een geschikte ontmoetingsplaats. Maar schiet tekort als productieve werkomgeving. Breinexpert Theo Compernolle hoorde ik eens spreken over een productieverlies van wel 30%.

Iedereen heeft behoefte aan voldoende regelruimte. De ruimte om de werkomgeving aan te passen aan de taak. Zo heeft de introverte medewerker meer rust en ruimte nodig om gebruik te kunnen maken van zijn kwaliteiten.

Thuiswerken een oplossing

Het helpt introverte werknemers als ze zich af en toe kunnen terugtrekken. Met het bieden van de mogelijkheid tot thuiswerken komt de werkgever de introvert daarin tegemoet.

Thuiswerker is productiever

Ja er zijn veel verleidingen als je thuiswerkt, zoals

Het gebrek aan zelfdiscipline was voor Yahoo al in 2013 reden om radicaal te stoppen met het thuiswerken. Toch blijken thuiswerkers – met voldoende zelfdiscipline – productiever. Ze werken langer, nemen minder pauzes en zijn meer geconcentreerd.

Overweging voor werkgevers

Thuiswerkers leveren op jaarbasis meer geld op dan hun collega’s op kantoor. En niet alleen omdat er minder dure werkplekken nodig zijn.
Dat bewijst een negen maanden durend onderzoek van Stanford University. Dat werd gehouden onder 250 medewerkers van een Chinees bedrijf, 125 werkten vanuit huis, de anderen gewoon op kantoor. De werkzaamheden en de leidinggevende waren voor beide groepen identiek. Na afloop van het onderzoek bleken de thuiswerkers 13% productiever.

Hier de link naar het Stanford onderzoek. Vind je dat wat teveel van het goeie, kijk dan naar de TEDx onderaan dit blog. Nicholas Bloom vertelt daarin over zijn ervaringen bij het onderzoek.

Stelling

De kantoortuin is een uitvinding van extraverten en thuiswerken is het introverte antwoord daarop.²

Ben je het eens of oneens met deze stelling?

 

¹ boek Ik moet nog even kijken of ik kan 
² idee voor de stelling komt van Marijke, sr. hr-adviseur

foto:Pixabay

2 Reacties

  • Mag ik ook de optie ‘ik weet het niet’ kiezen? Als extravert persoon die ook heel erg veel rust nodig heeft, ben ik liefst thuis aan het schrijven als Man en Kinderen er niet zijn. Geen muziek aan, nee, stilte om me heen. Tussendoor ga ik naar buiten, wandelen, of kijk ik naar buiten. Zodra huisgenoten thuis komen ga ik me op huishoudelijke taken richten of sporten. Dan kan ik me minder goed concentreren.
    Echt helemáál ongestoord bezig zijn lukt natuurlijk niet want er is altijd de pakjesbezorger die weet dat jij thuis werkt.

Laat een Reactie achter