Hoe bewaak je sociale afstand op het werk?

Mondkapjes, corona, sociale afstand veiligheid en gezondheid

Het is 28 april 2020 en Werelddag voor veiligheid en gezondheid op het werk.

Zeer relevant in een tijd waar werkelijk alles in de hele wereld draait om gezondheid en veiligheid.

Heel veel mensen zijn zelfs niet op hun werk. Zij werken thuis. Omdat hun bedrijf in het belang van hun veiligheid en gezondheid moest sluiten.

Midden in de coronacrisis

Het is nu niet de vraag hoe een veilige en gezonde werkplek bij mensen thuis te regelen.
De ergonomische omstandigheden zijn naar de achtergrond geschoven.
Dat daar minder aandacht voor is vanuit de werkgever spreekt voor zich. Er zijn ineens te veel thuiswerkplekken voor optimale aandacht. De thuiswerker moet het allemaal even zelf oplossen met de keukentafel en een stapel boeken. En als het even kan – zorgen voor een kindvrije, inspirerende werkruimte.

Bedrijven hervatten activiteiten

Maar hoe garanderen zij dat mensen veilig terug kunnen naar het werk? En hoe gaat dat dan met het openbaar vervoer? Nu denken we bij alles wat we doen aan de veiligheid. Van onszelf en de mensen om ons heen.
We wassen onze handen vaak, lang en met zeep.
We niezen en hoesten in onze elleboog.
We treffen elkaar een enkele keer, maar nooit met meer dan drie.
En we houden afstand. Anderhalve meter. Dat is genoeg om elkaar niet te besmetten.

Wel of geen mondkapjes

Nu nog thuis, maar hoe gaat dat straks op het werk?  Is het mogelijk de sociale afstand te bewaren én de hygiëne te bewaken? Moeten we wel of geen mondkapjes? En wie dan? Want er zijn er niet genoeg voor iedereen! En hoe zit het met handschoenen? De Europese Commissie geeft werkgevers tips voor passende maatregelen.

Van preventie naar actie

In 2003 werd de Werelddag voor veiligheid en gezondheid op het werk in het leven geroepen. De focus lag op preventie van arbeidsongevallen en beroepsziekten. Het thema van dit jaar is, hoe kan het anders Stop de pandemie op het werk. Veiligheid en gezondheid op het werk kunnen levens redden.

Het oorspronkelijke thema voor dit jaar was geweld en intimidatie in de arbeidswereld. Net als de ergonomie op de thuiswerkplek is dit even naar de achtergrond verschoven.

Wat doe jij om gezond te blijven?

foto: Juraj Varga from Pixabay

Laat een Reactie achter