Focus in breinonvriendelijke kantoortuin

Focus in breinonvriendelijke kantoortuinKantoortuinen, ooit gezien als de oplossing voor samenwerking en communicatie. Grote open ruimtes met werkplekken waar mensen gemakkelijk met elkaar in contact komen.

Het leek een geweldige oplossing in een tijd dat kennisdeling belangrijker werd. Het was de nieuwe waarde naast arbeidskracht en kapitaal voor economische groei.

De kantoortuin een utopie

De makke van kantoortuinen is dat er veel te veel prikkels zijn. Collega’s overleggen, bellen, hoesten, smakken, kletsen, zuchten en lopen rond. En dat allemaal in dezelfde ruimte. Geluiden dringen zich op en verstoren het denken. Je ziet en hoort alles. En anderen zien en horen jou. Het is er altijd.

Geen privacy

Als je iets vertrouwelijks kwijt moet, dan is het oppassen wie het hoort. En er is nauwelijks te ontkomen aan een al te persoonlijke werksfeer. Je krijgt aandacht als je er niet om vraagt. Je moet luisteren naar allerlei persoonlijke verhalen en ergernissen. Je krijgt te veel spontane feedback. Het geeft een gevoel van onveiligheid en voortdurend alert zijn. Sluimerende maar ziekmakende stressbronnen. (Deens onderzoek laat zien dat het ziekteverzuim stijgt als er meer mensen in een ruimte werken.)

Ongewild multitasken

Je kunt je moeilijk afsluiten voor de omgeving. Of je wilt of niet, je verdeelt de aandacht.

Multitasken is een wisseling van activiteit en vermindert altijd de concentratie. Het kost dus altijd energie. En als je het vaak doet, levert dat stress op. Theo Compernolle in Ontketen je brein
Of het nu een telefoongesprek, een diepe zucht van de collega tegenover je of een privé gesprek is. Het stoort als jij geconcentreerd wilt werken.

Onvriendelijk voor brein en productiviteit

Omgevingsgeluiden maken dat de gemiddelde concentratieboog in een kantoortuin 11 minuten is. En het terug vinden van de focus kost elke keer tijd. Geen wonder dat een kantoortuin niet alleen breinonvriendelijk is maar ook productie onvriendelijk.

Tips voor zelfbescherming

Introvert of extravert, iedereen heeft gedurende een werkdag af en toe behoefte aan wat privacy en vrije ruimte. Bescherm jezelf tegen te veel ongewilde storingen als je op een breinonvriendelijk kantoor werkt.

 1. Ga apart zitten als je je moet concentreren. Zijn er flexibele werkplekken of stilteruimtes, maak daar dan gebruik van. Zijn die mogelijkheden er niet maak dan afspraken over een dag thuis werken.
 2. Geef een duidelijk signaal dat je niet gestoord wilt worden.
  • Hang goed zichtbaar een post-it op met het tijdstip dat je weer beschikbaar bent.
  • Zet een koptelefoon op met je eigen muziek. Kies dan iets zonder teksten want die leiden weer af.
  • Wil je even helemaal niets horen, dan werken oordoppen het best.
 3. Ga tijdens de lunch naar buiten. Ga je samen met collega’s praat dan niet over het werk.
 4. Onderzoek wat jou de energie kost en uit je concentratie haalt
  • waar heb je last van?
  • wanneer speelt dat?
  • wat voel je dan?
  • en op een schaal van 1 tot 10, hoe erg is dat?
  • zoek een oplossing. Lukt het niet alleen, vraag dan om hulp. Dat is beter dan het stapelen van alle ergernissen.

foto:123rf

1 Reactie

Laat een Reactie achter