Hoe kom je tot creatieve ideeën?

Dagdromen helpt bij het stimuleren van creatieve ideeënEen beetje lummelen, niks doen, nergens aan denken en alle regels vergeten is geen tijdverspilling. Het brengt je brein juist in de broodnodige en creatieve ruststand. Dagdromen blijkt allesbehalve een nutteloze activiteit.

Mentale pauze

Voortgedreven door de altijd aanwezige en veeleisende sociale druk gaan we vaak aan onszelf voorbij. Voortdurend gericht op actie komen we niet toe aan reflectie. Terwijl de eenzaamheid van het alleen zijn nodig is om je gedachten de vrije ruimte te geven en te ordenen.

Je hoort jezelf pas als het stil is

Even helemaal alleen aanwezig voor je eigen gedachten, beelden, herinneringen, fantasieën en innerlijke gesprekken. Een mentale reis om jezelf beter te begrijpen. Kritisch na te denken over je eigen gedachten en ontdekken wat je nodig hebt. Dat is niet asociaal of egoïstisch maar een teken van volwassenheid. Een gezonde psychologische ontwikkeling, noemt psycholoog Scott Barry Kaufman het zelfs.

Afleiding

De beste ideeën ontstaan als je er niet mee bezig bent. Je staart je blind op een probleem. Gaat iets anders doen koffie zetten, gras maaien, een nachtje slapen. En op een onverwacht moment, dat je nergens aan denkt, plopt er schijnbaar uit het niets een oplossing op.

Hebbes!

We kennen allemaal wel zo’n ervaring. Het aha! moment van Einstein is zelfs beroemd geworden. Maandenlang had hij gepuzzeld op wiskundige formules, maar pas toen hij afleiding zocht kwam hij tot zijn relativiteitstheorie.
En over de Griekse Archimedes gaat het verhaal dat hij Euraka! juichend, naakt het badhuis van Syracuse uitrende. Omdat hij in bad ontdekte dat de hoeveelheid water die uit het bad stroomt net zoveel is als het volume van het lichaam dat je er in legt. Of het zijn eigen lichaam was of een badeendje vertelt het verhaal niet. Wel dat hij voor de opgave stond om het goudgehalte van een kroon te bepalen.

De 4 tips om je creatieve inspiratie te stimuleren

  1. Bij te hard werken en te veel concentratie komt je brein vast te zitten en staar je je blind.
  2. Pak periodiek je rustmomenten.
  3. Sta open voor verrassingen. Laat op je to-do lijstjes ruimte open voor het onverwachte, plan je dag niet potdicht.
  4. Koester de momenten van eenzaamheid. Gun jezelf de tijd om te lummelen en te dagdromen en je brein de vrijheid te ontspannen.
  5. Waardeer je ideeën, ook de gekke.

foto: 123rf

4 Reacties

Laat een Reactie achter