Ik moet nog even kijken of ik kan

De stille revolutie van de introverte mens Bij het zoeken naar informatie over introversie kwam ik dit geweldige boek van Liesbeth Smit tegen:

Ik moet nog even kijken of ik kan.
De stille revolutie van de introverte mens

De uitstraling van het boek is bijzonder. Het hardroze op de omslag komt door het hele boek terug. Sommige teksten en hele pagina’s met een quote of intermezzo’s en zelfs de inhoudsopgave zijn knalroze.
De zeven hoofdstukken beginnen allemaal met een roze zwart geprinte foto.

Licht en luchtig

Het boek ziet er zo vrolijk uit dat je bijna denkt dat de inhoud licht en luchtig is. Maar daar vergis je je in. Smit schreef met humor en respect een inhoudelijk boeiend boek.

Je ben introvert of je bent het niet

Dat begint al bij het definiëren van introversie. Ze verwijst naar een onderzoek van Jonathan Cheek die vier introverte persoonlijkheidstypen onderscheidt: de sociale, de denkende, de angstige en de gereserveerde introvert. Niet iedereen is hetzelfde en dat geldt ook voor introverten.

Introversie is geen luiheid

In het hoofdstuk Het kind als orchidee beschrijft ze liefdevol en met kennis over introverte kinderen. Hoe het ondersteund kan worden in de ontwikkeling. Hoe het met begrip en ruimte kan opgroeien tot een weerbaar gezond mens. Zonder zich voortdurend te moeten aanpassen en sociaal wenselijk gedrag te laten zien.
Met haar survivaltips denkt Smit ook mee met de introverte ouder.

Van levende hel naar intimiteit

De kantoortuin is de levende hel. Voor introverten wel te verstaan. Smit geeft advies hoe de introvert zich op het werk kan handhaven. Ook benadrukt ze wat de valkuilen zijn introverte mensen kunnen zijn.
Jij denkt er misschien anders over. Maar Smit is van mening dat netwerken geen onmogelijke activiteit voor introverten is. Lees haar netwerktips er maar op na.

Introverte eenzaamheid

Graag alleen maar niet graag alleen gelaten.

De twee laatste hoofdstukken gaan over daten, vriendschap, eenzaamheid en de liefde, ook de liefde voor jezelf. Ze geeft hier onder meer assertiviteitstips voor het sociale contact. Introversie is geen enkel probleem, als jij dat er ook niet van maakt. 

Voor wie

Net als de meeste boeken die geschreven zijn over introversie is ook Smit geïnspireerd door de bestseller Stil (2012) van Susan Cain. Ook is duidelijk dat ze weet waar ze het over heeft. Met Ik moet nog even kijken of ik kan geeft ze daar toegankelijke vorm aan. Ik beveel het iedereen aan die geïnteresseerd is in introversie, als introvert of ouder, vriend, partner, opa, oma, leidinggevende van.

Laat een Reactie achter