6 voordelen van groen op kantoor

6 voordelen van groen op kantoorGroen is de kleur van harmonie. Het groen van een stoplicht geeft aan dat het veilig is. Bij groen denken we ook aan natuur, gezondheid en buiten.
Een blokje om tijdens de lunch doet wonderen. Net als een uurtje in de vrije natuur. We voelen ons direct verkwikt en prettig. Klaar om weer vol energie aan de slag te gaan.

Van buiten naar binnen

Afgelopen jaren onderzocht de Wageningen Universiteit of de positieve effect van het groen buiten, binnen net zoveel invloed heeft. De eerste resultaten zijn hoopgevend.

Bekend was al dat planten het binnenklimaat verbeteren. Sommige planten, net als bomen in het bos, reinigen zelfs afvalstoffen in de lucht.
Daarnaast bevochtigen planten de atmosfeer. Wat prettig is tegen droge, brandende ogen.
En misschien wel het allerbelangrijkste: Mensen voelen zich prettiger in een ruimte met planten. Het draagt bij aan het gevoel van welzijn.

Invloed op gezondheid

Het verbeterde binnenklimaat beïnvloedt dus direct het werkklimaat. Mensen kunnen zich beter concentreren en geven aan minder stress te ervaren. Bijkomend voordeel is dat het ziekteverzuim afneemt. Overigens wordt nog onderzocht of die trend zich voortzet op de lange termijn.

6 aantoonbare voordelen:

  1. De luchtvochtigheid is aanzienlijk hoger. Een plant heeft al effect.
  2. De mensen ervaren de ruimte door het groen aantrekkelijker.
  3. De mensen waren positiever gestemd en piekerden thuis minder over het werk.
  4. Mensen konden zich beter concentreren op hun taken.
  5. Iedereen is meer tevreden over de output van het werk, zowel de werknemers als de leidinggevenden.
  6. Mensen meldden zich aantoonbaar minder ziek. De vergelijking was steeds met medewerkers bij dezelfde werkgever, in vergelijkbare ruimte en omstandigheden maar zonder groen.

Als je deze voordelen ziet lijkt het de moeite waard verder te experimenteren met een uitgekiende plantenkeus op kantoor. Enerzijds om kosten te besparen op het ziekteverzuim. Volgens berekening van de onderzoekers is de terugverdientijd ongeveer een half jaar. Anderzijds om te besparen op de energiekosten voor airco’s en andere luchtbehandelingssystemen.

Bron o.a. rapport Planten voor een prima binnenklimaat

Laat een Reactie achter