Welke ervaring bracht jou verder in je ontwikkeling?

Welke ervaring bracht jou verder in je ontwikkeling? Leren is veranderen, een persoonlijk groeiprocesSusie was goed in haar werk. Ze werd gewaardeerd door collega’s en leidinggevenden. Op een dag vlak voor de zomer kreeg ze de baan van haar vertrekkende leidinggevende aangeboden. Een buitenkansje. Ze was toe aan een nieuwe stap, dus het aanbod kwam precies op tijd. 

Ze ging enthousiast aan de slag. Maar toen ze er na een korte verkennende inwerkperiode alleen voor stond, begon de twijfel te knagen. Kon ze de functie wel aan? Ze had niet gerekend op de weerstand van collega’s. Hoe moest ze daar mee omgaan? Zou het haar lukken iedereen mee te krijgen?

Op dit moment is Susie zich ervan bewust dat ze onbekwaam is. Dat maakt haar onzeker. Ze twijfelt aan haar capaciteiten. Tegelijk heeft ze de wil om zich te ontwikkelen en zet ze door. Het dieptepunt van Susie is een natuurlijke fase van elk leerproces. Of je nu leert fietsen, pianospelen of aan een nieuwe baan begint, als je iets nieuws leert ga je door vier elkaar opvolgende fases.

leerproces van leren van onbewust onbekwaam naar onbewust bekwaam

Onbewust onbekwaam

Als je begint aan een nieuwe baan weet je nooit wat je precies te wachten staat. Hoe goed je ook hebt doorgevraagd en hoe open de gesprekken ook waren. Je bent je van veel nog onbewust. Je weet nog niet wat je moet weten en hoe je moet handelen. Ondanks alle bagage uit het verleden ben je onbekwaam.

Bewust onbekwaam

Al snel weet je wat je nog te leren hebt. Je ervaart wat wel en vaker nog wat niet werkt. Je stuit op negatieve reacties van collega’s. Frustraties daarover maken je er pijnlijk van bewust waarin je tekort komt. Je voelt je bewust onbekwaam. De twijfel en onzekerheid slaan toe.

Bewust bekwaam

Zet je door en trotseer je alle weerstanden van jezelf en je omgeving, dan kom je in de fase van bewust bekwaam. Je maakt je steeds meer vaardigheden eigen. Je competentie groeit. Ongetwijfeld ga je nog wel eens in de fout. Zie je achteraf in dat je een situatie beter anders aan kan pakken.
Succeservaringen zijn nodig voor een positief zelfgevoel. Dat maakt je weer zekerder van jezelf. Bij alles wat je doet moet je nog goed nadenken maar het gaat je steeds makkelijker af. Nu gaat het er vooral om dat je veel ervaring opdoet en vaardigheden automatiseert.

Onbewust bekwaam

Dat is de laatste fase van de leerlijn. Dat wat in het begin veel tijd kostte, lijkt nu vanzelf te gaan. Je wordt steeds vrijer in het toepassen van de verworven kennis. Je bent zelfs in staat er flexibel mee om te gaan. En als de omstandigheden er om vragen pas je het creatief aan.

foto:pixabay

Laat een Reactie achter