Vrijheid en Het Nieuwe Werken

vrijheid en het nieuwe werkenBegin januari vroeg een collega me iets te schrijven voor haar nieuwsbrief van mei. Het thema was Vrijheid en Het Nieuwe Werken. Met de vrijheid waarmee ik ja zei, verbond ik me aan een afspraak met de daarbij horende verantwoordelijkheid. Dit zijn al drie van de vijf V’s die bij het nieuwe werken horen: Vrijheid, Verbinding en Verantwoordelijkheid, de vierde is Vertrouwen en de laatste is Verleiding.

Zelfdiscipline

Het verzoek is me te concentreren op een van de elementen van Het Nieuwe Werken en ik vraag me af of ze wel van elkaar te scheiden zijn. Het Nieuwe Werken heeft weliswaar op het eerste gezicht alle elementen van vrijheid in zich, maar blijkt tegelijkertijd een uitdaging voor zelfdiscipline. Niet voor niets spreekt Ben Tiggelaar over zelfmanagement voor gevorderden en daar komen ook de andere elementen al om de hoek kijken. Het Nieuwe Werken is dan wel ongebonden aan plaats en tijd, het is verbonden aan resultaat.

Verleiding

Het grootste probleem met het ongebonden werken van tijd en plaats is dat werk en privé steeds meer door elkaar dreigen te lopen. Daarnaast zijn er de verleidingen van internet en de sociale media. Dat geldt voor mij als zelfstandige, maar zeker ook voor medewerkers van bedrijven waar het nieuwe werken is doorgevoerd. Niet iedereen blijkt gelukkig met de relatieve vrijheid van het nieuwe werken. Sommigen missen het ritme en de structuur op het werk,  anderen missen het persoonlijke contact met collega’s.

Tijd genoeg

Als zelfstandig ondernemer heb ik de vrijheid opdrachten aan te gaan. Vervolgens komt het aan op mijn zelfmanagement, grenzen bewaken, timemanagement, prioriteiten stellen.

Laat ik nu precies daar de mist in zijn gegaan met mijn toezegging aan Ana. Het was januari en Ana wilde dit stuk voor haar nieuwsbrief van mei. Alle tijd dus!

En toen was het ineens half april, ik checkte de m’n ‘to do’ lijst. Nooit echt vergeten, maar ook geen prioriteit. En nu: met stip op EEN!

Vrijheid ook in relatie tot Het Nieuwe Werken, een relatief begrip.

Heb jij ervaring met Het Nieuwe Werken, ik lees het graag. Ook als je veel thuiswerkt omdat je zelfstandig bent. Of een baan zoekt.

Laat een Reactie achter